Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Pitna voda na Frankolovem in varčevanje z njo

V letošnjem šolskem letu sta šestošolki Kaja Skaza in Larisa Sešel pod mentorstvom Suzane Šafarič izdelali raziskovalno nalogo o pitni vodi na Frankolovem. Kot najmlajši raziskovalki sta nalogo uspešno zagovarjali na srečanju Mladih raziskovalcev Podravja. Ob tem sta spoznali osnove raziskovalnega dela, se veliko naučili in prišli do naslednjih ugotovitev.

»Brez vode ni življenja. Poleg zraka, ki ga dihamo, je voda najpomembnejša snov za obstoj vsega življenja na Zemlji. Brez vode človek lahko preživi le nekaj dni. Čiste pitne vode je vedno manj. Ko gledamo televizijo, lahko vidimo, da milijoni ljudi tudi danes uporabljajo umazano vodo za umivanje, pitje in kuhanje, kar povzroča številne bolezni. Tudi na naši šoli se večkrat srečujemo z umazano pitno vodo, saj nam to sporočajo sredstva javnega obveščanja in učitelji v šoli.

Prav zaradi tega se odločili, da raziščeva vzrok in preveriva, ali se zavedamo pomena čiste pitne vode in na kakšen način se lahko izognemo preveliki porabi.

Iz izkušenj veva, da je pitna voda na Frankolovem občasno onesnažena, kar je posledica večjega deževja in onesnaževanja s strani kmetij. To velja predvsem za uporabnike, ki so priključeni na vodni vir Šibanc. Toda z novim leto je pričela delovati čistilna naprava, ki težavo tega vodnega vira odpravlja. Sami bomo lahko to ugotovili spomladi, ko se bo pričelo deževje. Na Frankolovem se srečujemo tudi z občasnim pomanjkanjem vode v sušnih obdobjih, predvsem v naselju Lipa.

Raziskovalne metode pri našem delu so bile: študij literature, anketiranje, intervju in opazovanje.

Anketirale smo starše naših učencev in krajane Frankolovega. Ob hipotezah, da je voda na Frankolovem oporečna, da je varčevanje z vodo slabo in da prihaja do pomanjkanja, sva bili presenečeni, saj najini hipotezi nista bili potrjeni. K temu je pripomoglo podjetje Vodovod – Kanalizacija iz Celja, ki vzdržuje vodovod in je težave saniralo. Veseli pa sva tudi, da so krajani tudi sami dovolj ozaveščeni in se zavedajo pomena pitne vode v vsakdanjem življenju. Veliko anketiranih zbira deževnico ali imajo svoja zajetja, ki jih uporabljajo za zalivanje vrtov, napajanje živine, pranje avtomobilov in podobno.

Kljub rezultatom lahko vsak posameznik še veliko prispeva k varčevanju vode in njeni čistosti. Namesto kopeli izberimo prho, zapirajmo pipe, zobe si umivajmo ob zaprti pipi, vrtove in rože zalivajmo z deževnico, ne zlivajmo motornega olja in kemikalij v lijake ali na tla ipd.,« sta povedali mladi raziskovalki.

Suzana Šafarič

Oglejte si tudi