Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Ob zaključku šolskega leta

Šolsko leto se zaključuje

Šolsko leto se izteka. Naši devetošolci so v telovadnici OŠ Vojnik odplesali svoj osnovnošolski ples in z valeto simbolično zaključili obdobje osnovnega šolanja. Iztekajoče se šolsko leto je bilo uspešno. Učenci so pridobivali nova znanja, izkušnje, šola je uspešno sodelovala v projektih, organizirala novoletno in pomladno prireditev ter sodelovala na prireditvah v kraju. Bili smo organizatorji državnega tekmovanja Vesela šola ter področnega tekmovanja iz znanja fizike za Stefanovo priznanje. Mnogi učenci so s tekmovanj prinašali usvojena priznanja.

 

Ustvarjalne delavnice

Učenci osrednje in podružničnih šol skupaj sodelujejo v delavnicah, v katere se vključujejo ob različnih priložnostih. V aprilu so bile ustvarjalne dejavnosti namenjene razvijanju ročnih spretnosti v povezavi s tradicijo. Pod spretnimi prsti učencev so nastali izdelki, primerni za okrasitev prostorov v velikonočnem času.

 

Branje

Knjiga je prijateljica mnogih otrok, družin. V želji po spodbujanju branja je za najmlajše organizirano branje v okviru projekta Knjiga – prijateljica družine. Učenci razredne stopnje so v letošnjem šolskem letu spoznavali vsestransko ustvarjalko Svetlano Makarovič in ob branju njenih zgodb vstopili v čarobni svet književnih junakov. Lutkovna igrica, v kateri so pod vodstvom pravljičarke Renate Brglez aktivno sodelovali tudi mladi bralci, je bila nagrada za uspešno sodelovanje in branje. Navdušenje nad vsebino knjige Vinka Möderndorferja Kit na plaži, ki so jo vsi sedmošolci dobili v dar, je bilo povod, da je bila knjiga izbrana za knjigo šolske Noči branja, ki je letos sovpadal z vseslovenskim projektom Noč knjige. V bralno dejavnost Noč branja so se vključevali učenci od 6. do 9, ki so ob zaključku bralne dejavnosti podoživeli vsebino te in drugih prebranih knjig z avtorjem Vinkom Möderndorferjem, saj je bil gost projekta na naši šoli.

 

Brali so tudi starši

Letošnje leto so bili k branju povabljeni tudi starši, ki so brali knjige dr. Zorana Milivojevića: Mala knjiga za velike starše, Vinka Möderndorferja: Kit na plaži in Toneta Partljiča: Moj ata, socialistični kulak. Tudi starši so se ob zaključku branja družili skupaj z gostom večera Viljemom Ščuko, zdravnikom, ki se je specializiral v šolski medicini, psihoterapiji in raziskuje bolezni, ki so posledica neustreznih družbenih odnosov in življenjskega sloga posameznika.

 

Nadgradnja znanja jezikov in veselje do branja se uresničujeta v sodelovanju na tekmovanjih, v bralnih značkah. Poleg knjig v maternem jeziku učenci odkrivajo književni svet v nemškem in angleškem jeziku ter tekmujejo v poznavanju vsebin prebranih del. V tradicionalnem angleškem vikendu pa potekajo vse dejavnosti v angleškem jeziku.

 

Druži nas tudi petje in 20-letno prijateljstvo z vrstniki iz Jirkova in Chomutova

Tradicionalna revija vseh zborov, ki delujejo na OŠ Vojnik in njenih podružnicah, se je odvijala v dvorani POŠ Nova Cerkev, kjer se je vsak zbor predstavil s tremi pesmimi. Oder je bil premajhen za zaključek koncerta, ko so združili pevske moči vsi nastopajoči. Posebno doživetje pa je za naše pevce tradicionalno druženje z vrstniki iz Češke, ki je letos potekalo v prvih dneh junija. Pevsko prijateljstvo med zborom OŠ Vojnik in zboroma Hlásek iz Chomutova ter Slavíček iz Jirkova traja že 20 let. V tem času se je stkalo mnogo prijateljstev, tako med pevci in njihovimi družinami kakor tudi med zborovodkinjami.

Povezujejo nas tudi projekti

Šola se dobro vključuje v dejavnosti krajev. Učenci radi sodelujejo na prireditvah. Dobro je sodelovanje z društvi. V Socki so učenci skupaj s TD Nova Cerkev zasadili cvetlična korita, dosadili cvetlice v skalnjaku in dodali nekaj zelišč na zeliščni vrt. V POŠ Nova Cerkev so posadili zelišča skupaj s turističnim društvom na visoko gredo, ki so jo pridobili pri projektu Polepšajmo šolo. Skupaj s turističnim društvom so po Hudinji spustili gregorčke. Četrtošolci OŠ Vojnik so se družili z lovci lovske družine in spoznavali pester svet ptic in drugih živali v naši okolici. Dobro je sodelovanje s planinskimi vodniki, ki skupaj z učitelji, mentorji planinskih krožkov, vodijo naše mlade planince po varnih poteh. 

Evropska vas povezuje šole celjske regije

V projektu smo letos spoznavali Irsko – »zeleno deželo«, deželo škratov in legend, morja, skalnatih pečin, arhitekturne dediščine, ovc, barov, piva in še bi lahko naštevali. Evropska vas je bila 9. maja postavljena na celjskem Krekovem trgu, kjer je na stojnicah in odru sodelovalo več kot 20 šol, med njimi tudi naša zeleno obarvana stojnica in plesalci.

 

Ob zaključku šolskega leta še beseda ravnateljice

Olga Kovač, ravnateljica OŠ Vojnik: »Ko se ozremo nazaj, smo lahko ponosni. Vsak zase na skupen in svoj dosežek v tem letu. Vsak je na svoj način cvetel v tem letu. Eni na učnem, drugi na športnem ali glasbenem področju. Nekateri so bili uspešnejši pri delu v oddelčni skupnosti, drugi so blesteli v spoštljivem odnosu. Ne glede na to, kaj vse smo v tem letu dosegli, smo pri tem potrebovali pomoč staršev, učiteljev in tudi drugih, ki so soustvarjali pogoje za naše uspešno delo. S hvaležnostjo zato danes gledam nazaj in se zahvaljujem vsem za pomoč pri delu in napredku v tem letu ter vam vsem želim brezskrbne in sproščujoče počitnice.«

Tekst: Lidija Eler Jazbinšek
Foto: arhiv OŠ Vojnik

 

Oglejte si tudi