Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Majhni, a vendar veliki

Otroci naj imajo poleg šole tudi svoje otroštvo, ohranijo naj igro, radovednost in dolgočasje – za to potrebujejo samo spodbudno in varno okolje.
Osnovna šola Antona Bezenška Frankolovo je manjša podeželska samostojna  9-letna šola v občini Vojnik, ki uresničuje svojo vizijo že več kot 200 let. Nahaja se ob magistralni cesti Celje – Slovenske Konjice v samem centru naselja Frankolovo in predstavlja center ne le vzgojno-izobraževalnega, temveč tudi kulturnega in športnega dogajanja v kraju. Povprečno je vpisanih okoli 150 učencev (statistika zadnjih pet let), kar predstavlja od 15 do 20 učencev na razred.

Šola deluje v šolskem okolišu, ki v skladu z Odlokom o ustanovitvi zajema vasi in zaselke: Beli Potok, Bezenškovo Bukovje, Brdce, Črešnjice, Dol pod Gojko, Frankolovo, Lipa, Lindek, Podgorje, Rakova Steza, Rove, Stražica, Straža, Verpete in Zabukovje. Po načelu fleksibilnosti šolskih okolišev se na to šolo lahko vpišejo tudi učenci z območja Kamne gore, Sojeka, Globoč, Selc, Stranic – predvsem iz obrobja sosednjih šolskih okolišev.

Poleg obveznega programa na šoli ponujamo osem obveznih izbirnih predmetov (filmsko vzgojo, retoriko, odkrivajmo preteklost mojega kraja, nemščino 1, 2, 3, likovno snovanje, poskuse v kemiji, turistično vzgojo in šport za sprostitev) in tri neobvezne (angleščina v 1. razredu, nemščina in tehnika). Interesne dejavnosti so vezane na interese učencev – od številnih športnih aktivnosti (nogomet, košarka, odbojka, rokomet, karate) do plesa, petja, gledališča, šaha, družabnih iger, kuhanja, ekovrtičkanja, španščine, sproščanja ob likovnem ustvarjanju in še bi lahko naštevali. Vsakodnevno lahko prebirajo knjige v šolski knjižnici, ali pa se tam samo družijo. V popoldanskem času ponujamo aktivnosti zunanjih izvajalcev – med drugim tudi individualno glasbeno šolo, nogomet, karate, rokomet, čebelarstvo … Če otroku do organizirane vključitve ni, se lahko igra, riše, večji učenci pa se lahko samo družijo bodisi ob namiznem tenisu bodisi v kotičku samo klepetajo.

Učencem v sklopu 9-letnega šolanja ponujamo tečaj drsanja (2. razred), plavanja (3. in 5. razred) in smučanja (6. razred), tabor za nadarjene ter različne ekskurzije (običajno vsaj ena po Sloveniji, ena v tujini).

Šola je vključena v številne projekte in glavni akterji so naši učenci: ekošola, pešbus, varno in spodbudno učno okolje, formativno spremljanje pouka, sobivanje, Evropska vas, naša mala knjižnica, Erasmus+ in druge.

Veliko je govora o spodbudnem in varnem učnem okolju, ki je naša prioritetna naloga. Otroci čutijo, da vsi zaposleni skrbimo zanje. Veliko štejeta že topel sprejem navsezgodaj zjutraj in razumevanje. Kljub stvarem, za katere so morda na majhnih šolah učenci prikrajšani, recimo za še kakšen krožek ali interesno dejavnost več, starši vendarle vidijo bistveno več prednosti. To, da je otrok v razredu malo, je prav gotovo ena od večjih prednosti, učiteljica se namreč mnogo lažje posveti vsakemu učencu posebej. Ker je v isti zgradbi tudi vrtec, pogosto pride do spontanih obiskov, druženj, skupnih iger in prehod iz vrtca v šolo pomeni samo drugo igralnico/učilnico.

Morda na prvi pogled res delujemo kot majhna šola, a imamo vse, kar imajo veliki – še več – individualizacija in pristno podeželje nas naredita še večje.

Utrinke naše šole si lahko pogledate na povezavi: https://video.arnes.si/watch/vsczkm5qjdsz

Tekst: Marjana Šoš

Foto: arhiv šole

Oglejte si tudi