Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Kdo nam bo prekrival strehe?

Ko se ozremo naokrog po naselju, takoj opazimo hiše in druge objekte, ki imajo strehe. Tistih, ki znajo pokrivati strehe s strešno kritino, pa je vedno manj, saj se osnovnošolci redko ali pa sploh ne odločajo več za vpis v triletni izobraževalni program klepar-krovec. Ljudje s tem poklicem bodo vedno bolj iskani, saj jih je vse manj
Naši kraji ležijo na področju, ki je izpostavljeno toči in različnim drugim vremenskim spremembam. Mnogo streh je potrebno sanirati zaradi kritin, ki vsebujejo azbest. Novi objekti sledijo trendom varčne porabe energije, k čemur v veliki meri pripomore tudi pravilna izbira kritine. V primeru sanacij že obstoječih streh je naloga krovca, da preveri kakovost obstoječe kritine in izbere primeren način sanacije. Po potrebi zamenja dotrajane dele strešne konstrukcije in streho prekrije z novo kritino. V današnjem času se tako krovska, tesarska in stavbno kleparska dela vedno bolj prepletajo, saj podjetja združujejo vse navedene poklice in nudijo celotno paleto strešnih oziroma krovskih del.

Tisti, ki se boste odločili za poklic krovec–klepar, se boste v Celju lahko izobraževali na Šolskem centru Celje, na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije, v programu krovec-klepar. Usposobili se boste za delo z različnimi orodji in stroji na področju odrezovanja, preoblikovanja in spajanja kovinskih in nekovinskih materialov; se naučili izdelovati strešne žlebove, snegolove, dele prezračevalnih naprav, dele konstrukcij; vse to pripeljati na mesto montaže, samostojno pripraviti podlago za strešno kritino in streho pokriti. Delo poteka na objektih, skoraj vedno v odprtem prostoru, na višini, v skupini in v nenehnem stiku z ljudmi.

V čas izobraževanja pa je vključeno tudi praktično usposabljanje z delom in traja najmanj 24 tednov. Zanimiv pa je tudi podatek s Šolskega Centra o tem, da podjetja povabijo dijake v delovno razmerje še preden zaključijo svoje izobraževanje. Ti dijaki ponavadi zaključijo šolanje kot zaposleni v teh podjetjih.

Mladi kleparji-krovci pa lahko sodelujejo tudi na tekmovanjih in prvenstvih, kjer preizkušajo svoje veščine. Zmagovalna ekipa se udeleži vsako leto tudi svetovnega prvenstva.

Po pridobitvi delovnih izkušenj, se ljudem v tem poklicnem profilu odpirajo vse možnosti, da stopijo na svojo lastno podjetniško pot v dejavnosti po standardni klasifikaciji (SKD): 43.910 Postavljanje ostrešij in krovska dela.

Premisli, morda boš prav ti tisti, ki nam boš pomagal, ko bo potrebno zamenjati strešno kritino ali položiti novo.

mag. Tatjana Štinek,

samostojna svetovalka OOZ Celje

 

Oglejte si tudi