Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 19.10.2017

jasno
Popoldne bo na zahodu zmerno, ponekod občasno pretežno oblačno. Drugod bo precej jasno. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 25 stopinj C.
4°C | 22°C
petek, 20.10.2017
5°C | 21°C
sobota, 21.10.2017
7°C | 21°C
nedelja, 22.10.2017
8°C | 18°C
ponedeljek, 23.10.2017
6°C | 14°C
Opozorila
Četrtek, 19.10.2017 ob 14h
Dodatnega opozorila ni.
4°C
22°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo

Dan slovenske hrane


ŠOLSTVO

| |
02.12.2012      9:24
A A

Dan slovenske hrane


Tudi v letošnjem letu so se vrtci in šole na območju občine Vojnik vključili v vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega osnovni namen je osveščanje javnosti o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, spodbujanje lastnega zavedanja o prednostih uživanja lokalno pridelane hrane.


Kuharice so v Mavrici same spekle kruh
Kuharice so v Mavrici same spekle kruh
Deli:

 

V vrtcih in šolah na območju občine Vojnik so se letos še posebej potrudili, da so otroci poleg pridobljenega znanja lokalno pridelane izdelke tudi zaužili.

 

S tradicionalnim slovenskmi zajtrkom  s toplim mlekom, dišečim domačim kruhom, maslom, medom in sočnim jabolkom so otroci naših vrtcev in šol začeli šolski dan v četrtek, 16. 11. 2012.

 

Da je bil ta dan za otroke poseben so  v vsaki sredini poskrbeli na svoj način.

Tatjana Pungertnik: V Vrtcu Levček Vojnik smo se letos posvetili spoznavanju pomena čebel. Tej temi smo posvetili cel teden. Povabili smo tudi čebelarja, ki nam je predstavil življenje in delo teh pridnih drobnih bitij, od katerih je odvisno tudi naše življenje. Čebelarsko društvo Vojnik pa nam je podarilo  med.

Na zajtrk smo povabili župnika gospoda Pergerja, gospoda župana, gospo Mužar ter gospo Jovan. Z otroki smo jim predstavili prstno igro Panj in čebele in vsi skupaj smo tudi zapeli. Kot je v navadi, je gospod Perger blagoslovil naš zajtrk. Jutro je minilo v zelo prijetnem in sproščenem vzdušju.

 

Mojca Vasle,  Vrtec Mavrica: Na ta dan smo se z različnimi dejavnostmi, pripravljali tudi v našem vrtcu. Strokovne delavke v skupinah so organizirale vrsto dejavnosti v smislu lokalne pridelave živil, npr. ogled Sorževega mlina, kmetije, priprava kruha ipd. V kuhinji pa je priprava na ta dan stekla že približno mesec dni prej, ko smo pričeli sodelovati z raznimi institucijami, ki so nam pomagale iskati in kontaktirati lokalne pridelovalce. Kljub temu da nas pri nabavi živil lokalnega izvora na nek način ovirajo javna naročila, smo ob tej priložnosti vseeno našli način, da smo za prav ta dan, nabavili živila izven razpisa in tako dobili resnično domače, lokalne izdelke. Pravzaprav smo nekaj »pridelali« tudi sami, in sicer – pridne roke naših kuharjev so zamesile kruh in tako smo se hvalili, da smo spekli »Mavrični« kruh.

 

Polona Bastič, prof., vodja šolske prehrane na OŠ Vojnik:  Učenci so z užitkom pojedli okusno,  pristno slovensko  hrano, ki  je bila pridelana na bližnjih kmetijah. Mleko je bilo s kmetije Božnik in Podpečan,kruh so za nas spekli na kmetijah Mesojednik,  Župnek,  Goršek, Deželak. Maslo je bilo iz Ljubljanskih mlekarn, okusen med so pridelale čebele in čebelarji Čebelarstva  Steničnik in Čebelarskega društva Vojnik. Jabolka pa so za nas obrali na jablanah kmetij Župnek in Kroflič. Posebej bi se še zahvalili ekološki kmetiji  Mesojednik, ki nam je donirala kruh in kmetiji Božnik za donacijo mleka.

To je hrana, na katero so naša telesa navajena.  Je visoke kakovosti, saj zraste na naših poljih. Bogatejša je z vitamini in minerali, saj je njena pot od njive do krožnika kratka.  Vsi skupaj, učenci in učitelji, smo ob koncu dneva ugotavljali, da je bila hrana s kmetij tudi okusnejša. Naš tradicionalni slovenski zajtrk je imel  še to prednost, da smo kot eko in zdrava šola  naše narave nismo obremenili z odpadno embalažo.

 

Pa še nekaj misli učencev POŠ  Socka:

-          Všeč mi je bilo, da smo si ob okusnem zajtrku prižgali še svečke (Matic).

-          Najbolj mi je bilo všeč, da smo lahko jedli našo, domač hrano (Jaka, Urška).

-          Domači kruh, je najboljši kruh, še večkrat bi rad jedel takšnega (Patrik).

-          Všeč mi je bilo, da je bila vsa hrana iz naših krajev (Matija).

-          Domače mleko je bilo zelo dobro (Urh).

-          Tak zajtrk bi imel vsak dan (Darijan).

 

                                                                         Lidija Eler Jazbinšek




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vojnik!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Ogledalo
Številka: 116
Izšla: 21.09.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
19.10.2017
Danes ni dogodkov.
21.10.2017 | Družabni dogodki
ISKRENA SPOVED
22.10.2017 | Ostalo
Pohod po Tončkovi poti
25.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica Repair Cafe
26.10.201 | Ostalo
Komemoracija v Novi Cerkvi
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija na Frankolovem
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija v Vojniku
27.10.2017 | Kultura
Letni koncert Arclinskih fantov
28.10.2017 Ni kategorije
SLOVENSKO DALMATINSKI VEČER
20.10.2017 | Ostalo
Dobrodelni koncert za Francija Zemeta
21.10.2017 | Družabni dogodki
ISKRENA SPOVED
22.10.2017 | Ostalo
Pohod po Tončkovi poti
25.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica Repair Cafe
26.10.201 | Ostalo
Komemoracija v Novi Cerkvi

Bodite prvi pri oddaji mnenja.