Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Rožnati oktober 2018

Rožnati oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji vsaj tri ženske izvedo za diagnozo, to pa niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke. Vedeti moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj.

Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem ozaveščanje, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito zdravljenje. V Združenju Europa Donna Slovenija že vrsto let oktobra pripravimo številne dejavnosti, s katerimi želimo obeležiti rožnati oktober, ozaveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

 

Zavedati se moramo, da lahko za svoje zdravje veliko naredimo že sami. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili od 30 do 50 odstotkov primerov raka. Poskrbimo za zdrav življenjski slog z zdravo prehrano, uravnavanjem primerne telesne teže in redno telesno dejavnostjo. Ne pozabimo na redno mesečno samopregledovanje in se odzovimo povabilu na zaščitne presejalne programe za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb DORA, ZORA in SVIT. Naučimo se poslušati in opazovati svoje telo ter ob spremembah ne odlašajmo z obiskom zdravnika, ki bo presodil, ali je sprememba nevarna ali ne. Predvsem pa cenimo življenje in se veselimo vsakega trenutka!

 

Če pa do bolezni pride, vedite, da niste sami. Združenje Europa Donna Slovenija povezuje več kot 3.600 članic in članov, med njimi so zdrave ženske, bolnice z rakom dojk ali rakom rodil ter podporniki in prijatelji, ki podpirajo naše poslanstvo. Že več kot 20 let si prizadevamo za celostno obravnavo bolnic ter za učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje ter bolnice podpiramo na poti k okrevanju. V sklopu svojih dejavnosti pripravljamo številne programe psihosocialne podpore za bolnice in njihove svojce, različne športne dejavnosti in družabne dogodke.

 

Poskrbite za svoje zdravje in spremljajte dejavnosti Združenja Europa Donna Slovenija v rožnatem oktobru na spletni strani www.europadonna.si in družbenih omrežjih.

 

Tekst: Polona Marinček
Foto: Jernej Prelac

Oglejte si tudi