Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Prostovoljstvo kot del vsakdana

Magda Kajzba, dobitnica županovega priznanja za predano in organizirano vodenje Krajevne organizacije Rdečega križa v Novi Cerkvi, prostovoljno delo preko telefona SOS za ženske in otroke v stiski ter pomoč krajanom v različnih življenjskih stiskah, je gospa z velikim srcem. Sprejela me je v prostorih Rdečega križa in še preden sva začeli z intervjujem, je poudarila, da za priznanje ni zaslužna samo ona, ampak za tem stoji celotna ekipa prostovoljcev, ki deluje na območju Nove Cerkve. Priznanje je od njih vseh in vsakemu izmed njih se zahvaljuje za predanost in pomoč.

Začetki prostovoljstva

V času službe o prostovoljnem delu ni nikoli razmišljala. Njeno življenje je bilo razpeto med družino, vsakodnevno službo in skrbjo za dom. Iz dneva v dan je živela enolično, monotono življenje in nikoli ni počela tistega, kar jo je zares veselilo. Skrbela je za hčerki, kasneje tudi za vnuke, za njene konjičke pa je zmanjkalo časa in poguma. Zavedanje, da se bliža odhod v pokoj, jo je predramilo, da je o življenju začela razmišljati drugače. Spraševala se je, kaj bo po upokojitvi počela, saj je vedela, da ji bo doma dolgčas. Slučajno je naletela na oglas v časopisu in vedela, da je to znak za spremembo. Ni minilo veliko časa, ko je že sedela v pisarni in se oglašala na telefon SOS.

 

Telefon SOS za ženske in otroke v stiski

Sprva je imela kar nekaj težav z delom. Dogodke si je gnala k srcu in doma nenehno premišljevala o stiskah, ki jih doživljajo ženske in otroci. Težko breme si je lajšala s solzami. Kljub čustveno napornemu delu ni obupala. Vsako naslednje delo, sestanki, druženja z drugimi prostovoljci in supervizije so Magdaleni ojačale kožo. Temu prostovoljnemu delu je posvetila 8 let.

 

Starejši za starejše

Zaradi zavedanja, da stiske ne doživljajo samo ženske in otroci, se je prostovoljnega dela lotila tudi v domačem kraju. Pridružila se je društvu upokojencev, s katerim so mlajši upokojenci obiskovali starejše. Z njimi so preživljali dopoldanske ali popoldanske urice, jim krajšali čas s pogovorom in tako zmanjševali njihove stiske ter jim pomagali na različne načine. Pomoč sokrajanom in predanost pomoči potrebnim jo je pripeljala do organizacije Rdečega križa.

 

Vodenje KO RK

Rdečemu križu se je najprej pridružila kot članica, kaj hitro pa so v njej prepoznali močno voljo in dobro organiziranost, zato so jo imenovali za predsednico Rdečega križa. Zdaj je na tej funkciji že peto leto in, kot sama pravi, ji je uspelo splavati na površje. Društvo čez leto prireja veliko prireditev, srečanj in organiziranih meritev, kjer se srečujejo s krajani. Tako vsako prvo nedeljo v mesecu izvajajo meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola in ljudi spodbujajo k zdravemu načinu življenja. Vsak mesec razdelijo med 22 in 25 paketov s hrano, dva- do trikrat letno pa razdelijo tudi do 60 izrednih paketov, ki poleg hrane vsebujejo še mila, šampone in priboljške. S ponosom pove, da za sokrajane poskrbijo tudi med velikonočnimi in božičnimi prazniki in jih razveselijo z domačimi dobrotami. Poudarek dajejo krvodajalstvu in spodbujajo ljudi, da darujejo kri. V tem času se je število krvodajalcev povečalo na 110. Poleg starejših se jim zdi pomembno tudi izobraževanje mladih, zato so se odločili za vzgajanje podmladka. V sodelovanju s POŠ Nova Cerkev in POŠ Socka v tednu Rdečega križa organizirajo predavanje v 2. razredu. Letos je bila tema ravno krvodajalstvo. Društvo organizira ogromno prireditev, poskrbijo za vse sokrajane, ki potrebujejo pomoč, sodelujejo z drugimi društvi v kraju in s krajevno skupnostjo, dober posluh zanje pa ima tudi Občina Vojnik. Težko je napisati vsa področja, ki jih pokrivajo, se vam bo pa Magdalena ob srečanju z veseljem pohvalila o njihovi dobroti in prostovoljstvu. Da so vsi ti dogodki med krajani lepo sprejeti, se odraža v številu članov Rdečega križa, saj je v štirih letih število naraslo na 370.

 

Je pa odhod v pokoj in začetek prostovoljnega dela pri Magdaleni spremenil tudi njen način življenja. Čeprav je včasih imela več časa, ga zna zdaj bolj kakovostno izkoristiti. Obiskuje pevske vaje, naučila se je tudi plesti in kvačkati, prav tako pa je dejavna v drugih društvih v kraju. Zdaj živi točno takšno življenje, kot si ga je pred leti samo predstavljala.

 

Tekst: Nina Mlinar
Foto: Matjaž Jambriško

 

Oglejte si tudi