Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Pastirc pa prav juhej, juhej….

Sm na planincah koze pasu ... Oj, en lep pozdrav, nekateri nas že poznate, pred leti se je med kmetijo Matk in Mark vzpostavila družinska naveza. Razdalja med Logarsko dolino in Novo Cerkvijo je precejšnja, glede na povezanost in mobilnost sveta pa niti ni tako daleč. Če pomislimo, da so pred korona obdobjem ljudje za dvajset evrov leteli z letalom v London ...
Delo na Matkovem je za sodobnega opazovalca mogoče nekoliko arhaično. Nekako sledimo tradiciji gospodarjenja, ki je stoletja zaznamovalo in oblikovalo kraj, kjer delujemo iz roda v rod.

Velik delež naše aktivnosti predstavlja delo z gozdovi in posledično pridelavo lesa. Obdelujemo tudi pribl. 25 ha travnikov in pašnikov. Kmetovanje na teh višinah in strminah terja posebno ljubezen in vztrajnost, saj je neprimerljivo z kmetovanjem v ravnini. Preko turistične dejavnosti smo povezali vso naše delo, ki omogoča naše življenje in delovanje na 1165 m nad morjem. V teh strminah kombiniramo pašo goveda in drobnice. To je zanimiva kombinacija glede izkoriščanja posameznih trav, zeli in grmovja in hkrati dobro vpliva na zdravstveno stanje živali glede zajedalcev, ki se ne morejo prekomerno razmnožiti, ker po pašnikih kolobarimo z različnimi vrstami domačih živali.

 

Že nekaj let proizvajamo mlečne izdelke iz kozjega mleka. V teh strminah so že naši predniki ob drugih domačih živalih redili po trideset koz, ki so jih molzli in zanje skrbeli že otroci, ko so dopolnili 7 let. Tako je prvo odgovornost in delo na kmetiji začel tudi moj dedi Jože. Si predstavljate pri teh letih danes obvladati trideset koz, jih pasti in pomolsti ipd.?

 

Kozje mleko ima posebne lastnosti in je v mnogih primerih lažje prebavljivo od ostalih vrst mleka, ki so uveljavljena v humani prehrani. Že v zgodovini so kozje mleko priporočali ob težavah z dihali. Koze izredno selektivno izbirajo rastline na paši, zato še posebej skrbimo, da se naša čreda koz lahko giblje po velikih pašnih površinah Matkovega kota.

 

Lansko leto smo izdelke nudili na domu in na dveh mestih v solčavski občini, ob izviru Savinje na obračališču pod Slapom in v Solčavi. Letos smo ponudbo razširili še na Novo Cerkev pri izletniški kmetiji pri Marku in v Nazarjah. 

 

Veseli, smo, da ste sprejeli in imate radi naše pridelke. Moram reči, da nam je pridelovaje hrane v veliko zadovoljstvo. V veselje je občutek pri pripravi jedi, ko pomisliš na številne družine, ki se usedejo skupaj za mizo z izdelki naših rok.

 

Upam, da nam bodo vsem skupaj naravne danosti še naprej dajale možnost pridelave zdravih živil. Povezanost in podpora slovenskim kmetom z uporabo slovenske prehrane je velika podpora življenju na podeželju. Vesli smo te priložnosti, da lahko jedi iz Logarske doline, Matkovega kota, ponudimo v Novi Cerkvi in okolici Vojnika. Če se ob nakupu zgodi kakršen koli zaplet, potrkajte na vrata mame Silve ali pa nas pokličite na Matkovo: Janjo ali Klemena.

 

Mogoče pa še v doglednem času razveselimo vaše okušanje še s kakšnim novim izdelkom.

                                                                              

Družina Matk

Foto: Jost Gantar, Lea Sreš

 

www.matk.si

Kontakt: Janja (031 696 218), Klemen (041 556752)

Oglejte si tudi