Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Pogovorna skupina »DRENI«

Tokrat sem obiskala pogovorno skupino »Dreni«, ki se vsak torek srečuje v Špesovem domu. »Zakaj ravno DRENI?«, me zanima, pa mi voditeljica skupine ga. Marta Žohar pove, da so si člani skupine za vzor vzeli drevo Dren. Rumeni dren je zelo trdoživo in lepo drevo, ki doseže starost tudi do 200 let. »Trd kot dren ali zdrav kot dren« so znale povedati že prababice, člani skupine pa prav tako kljubujejo letom in bolezni.

Hudomušno povedo, da so užitni tudi plodovi drena, tako imenovane drnulje, iz katerih se lahko skuha kompot, marmelada in celo žganje, to pa tudi nekaj velja. Skupina šteje štirinajst članov in skupaj mi zapojejo svojo himno. Melodijo so si sposodili iz znane pesmi »Rastejo v strmi gori bele planike tri …«, besedilo pa so napisali sami. Pravijo, da s pesmijo začnejo ali končajo večino srečanj.

Himna o Drenih pripoveduje takole:  

 

Mi smo skupina Dreni, zdaj v Špesovem domu smo.

Srečni smo tu v skupini, vsak torek se snidemo.

 

Veseli in srečni Dreni smo mi, saj smo prijatelji dobri mi vsi.

Da dolgo živeli Dreni bi mi in skupaj prepevali.

 

Povprašam jih o njihovi voditeljici Marti ŽOHAR in o njej povedo vse najlepše. Ga. URGL se pošali, da jih voditeljica privlači kot magnet. Strinjamo se, da si vsak želi okoli sebe pozitivne ljudi. Če razmišljamo o slabem, tega ne bo nič manj, se bo pa pozornost vseh obrnila vanj. In obratno. Če razmišljamo o dobrem, dobrega ne bo nič več, toda upanje vseh se bo obrnilo nanj. In tako jih zna navdušiti Marta. Še posebej pozorno prisluhnejo njenim prigodam iz potovanj, ko je plavala v morju z delfini, videla orko in še in še. Povedo, da zna narediti tudi klobuke in kot modistkinja predstavlja izdelavo klobukov v tako imenovani obrtni ulici v Muzeju novejše zgodovine v Celju.

Ga. IŽANC se spomni, kako jih je popeljala na izlet v Celje, kjer so si v muzeju tudi ogledali izdelovanje klobukov pobliže. Sicer pa najbolj uživa, kadar Marta pripoveduje vice. Smeh je nalezljiv in pol zdravja, Dreni pa se radi veselijo.

Ga. AMON uživa ob ugankah. Pove, da ji je najljubše, kadar iščejo rastline, mesta in živali po črkah in tako krepijo svoje sive celice.

Ko omenimo sive celice, se oglasi g. ŠTANTE, najstarejši član skupine in najstarejši moški v KS Frankolovo, ki bo v februarju dopolnil 90 let. Z nasmehom pove, da je ga. KOLAR učila njegove otroke in je bil kar stroga, sedaj pa skupaj rešujeta uganke. Sicer pa g. Štante na skupini velikokrat pripoveduje  o trenutkih, ki so se dogodili med vojno, drugi člani skupine pa mu tedaj tiho prisluhnejo.

Ga. REBEVŠEK pove, da so ji najljubša tista druženja, ki so športno obarvana. Tedaj podirajo keglje in se igrajo igre z žogo. Predvsem pa se ob tem veliko nasmejijo.

Ga. HERMAN pohvali tudi sovoditeljico Hedo ZIMŠEK, ki jim kot predsednica celjskega Hospica večkrat predstavi vsebine, pred katerimi se ne smemo skrivati, ampak se je bolje o njih pogovoriti, tako s svojci kot s prijatelji in v skupini Dren je to še toliko lažje.

Ga. HRIBAR pohvali sovoditelja Matjaža VEBERJA, ki se je skupini kot nova moč pridružil šele pred kratkim, sicer pa z Marto velikokrat združita moči pri krašenju Špesovega doma in pri drugih ustvarjalnih aktivnostih v Domu. Ko jo vprašam, česa se najbolj razveseli, pove da praznovanj ob rojstnih dnevih članov, saj tedaj voditelji vsakemu slavljencu naredijo vizitko, vse člane skupine pa pogosti s sendviči in kapljico rujnega.

Ga. MRZELJ doda, da je v Domu šele štiri mesece, ampak da je Dom že vzela za svojega. Veliko so ji k temu pripomogli prav člani skupine.

Nekateri člani skupine se tega dne niso pridružili skupini. Včasih se kdo ne počuti najbolje, tedaj se člani še posebej spomnijo nanj in mu zaželijo čim prejšnje okrevanje. Tokrat so manjkali ga. POLUTNIK, ga. FRAS, ga. ODER in g. VREČER, ampak Dreni kljubujejo vsemu slabemu, zato se jim bodo naslednjič zagotovo ponovno pridružili. Ob zaključku srečanja se člani slikajo ob domski novoletni jelki, da jih bodo bralci časopisa OGLEDALO še bolje spoznali.

 

Srečanje Drenov je bilo prijetno. Spomnim se besed ene izmed članic, ki je povedala, da je prijateljstvo, ki se je spletlo med člani, eden izmed biserov, ki prinašajo članom toplino, lepoto in ljubezen skupaj s spomini o tem, koliko lepega jim je življenje že podarilo.

 

Estera Štante

Oglejte si tudi