Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Kdo smo delovni terapevti?

27. oktobra obeležujemo svetovni dan delovne terapije. Tako v splošni javnosti kot tudi v strokovni javnosti naš poklic še vedno ni poznan tako, kot bi si želeli.
Kdo ste delovni terapevti, kaj počnete? To so še vedno pogosta vprašanja, ki jih dobimo, ko povemo, kaj smo po poklicu. Delovni terapevti smo zdravstveni delavci, ki pomagamo posamezniku kljub bolezni živeti samostojno, polno in zadovoljno življenje. Delujemo na vseh področjih človekovega delovanja, tako pri skrbi zase, delu, prostem času in socialnih stikih. Čeprav smo še vedno precej nepoznani, nas dobro poznajo naši uporabniki in to je tudi tisto, kar nam daje zadovoljstvo in kar veliko šteje.

V Psihiatrični bolnišnici Vojnik smo delovne terapevtke enakovredne članice multidisciplinarnega tima in aktivno sodelujemo v procesu zdravljenja, vključujemo se v večino oddelčnih aktivnosti in vodimo številne svoje aktivnosti. Cilj delovne terapije v naši bolnišnici je, da se pacienti počutijo dobro v procesu zdravljenja, pomagamo jim pri pridobivanju in ohranjanju spretnosti. Aktivnosti, ki jih izvajajo, so smiselne in namenske, zato pozitivno vplivajo na njihovo počutje. Te pa omogočajo, da laže preusmerjajo misli, trenirajo koncentracijo, spomin in pozornost, dobijo občutek, da kljub bolezni še precej stvari zmorejo in si na ta način postopno gradijo boljšo samopodobo in pridobivajo na samozavesti.

V sklopu delovnoterapevtske obravnave ponujamo pacientom veliko različnih aktivnosti. Dan začnejo na vseh oddelkih z jutranjo telovadbo, nato se vključujejo v različne aktivnosti, skladno z urnikom oddelka. V ustvarjalnih delavnicah delovni terapevti vključujemo paciente v obravnavo s pomočjo dveh inštruktorjev, mizarja in kovinarja. Na izbiro imajo veliko ustvarjalnih, prostočasnih aktivnosti. Poleg ustvarjalnih delavnic paciente vključujemo še v delovno terapijo z glasbo, različne športne ure, fitnes, terapevtske sprehode, tematske skupine, skupino postavljanja ciljev, gibalno terapijo, gospodinjske aktivnosti, komunikacijske skupine … Vključujemo jih tudi v likovno terapijo, ki jo izvaja naš likovni terapevt. Vse aktivnosti imajo svoj namen in pomagajo pri samem zdravljenju ter omogočajo lažji prehod v življenje po zdravljenju.

Posebej pomembno vlogo imamo delovne terapevtke v naši bolnišnici pri sodelovanju z lokalno skupnostjo. Vsako leto sodelujemo pri Božičnem Vojniku, tudi naše jaslice in okraski, ki jih izdelajo pacienti v delovni terapiji, krasijo Vojnik v prazničnem decembru. Sodelovanje z lokalno skupnostjo nam je izredno pomembno, saj menimo, da se na ta način zmanjšuje stigmatizacija psihiatrije.

Ker nam je stroka pomembna in imamo radi svoj poklic, ga vsako leto ob Svetovnem dnevu delovne terapije obeležimo na svoj način. Letos smo pacientom ponudili drugačne aktivnosti, takšne, ki jih običajno nimajo na urniku. Pacientke intenzivnega ženskega oddelka so se učile plesati kavbojski ples, pacienti intenzivnega moškega oddelka pa osnove nordijske hoje. Na oddelku B so se vključili v skupino z elementi drama terapije, varovanci oddelka C pa so se preizkusili na plesnih vajah. Na oddelku za zdravljenje bolezni odvisnosti so se pacienti vključili v delavnico Delovne terapije s pomočjo glasbe, Psihogeriatrični oddelek v delavnico sproščanja in zavedanja telesa. Varovanci oddelka dnevnega hospitala pa so se preizkusili v ustvarjalnih delavnicah. Delovne terapevtke smo bile z izvedbo malo drugačnega dneva zadovoljne, še bolj pa so bili zadovoljni naši pacienti.  

Tekst in foto: Urška Pocajt Sumrak

Oglejte si tudi