Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Usposabljanja in vaje vodnice reševalnega psa CZ Vojnik

Uk, treningi in delo reševalnega psa potekajo od rane mladosti do starosti, dokler je psiho-fizično sposoben opravljati delo.

Vsako leto se zberemo na taboru reševalnih psov, kjer utrjujemo in nadgrajujemo znanje. Letošnji tabor reševalnih psov je organiziralo Kinološko društvo reševalnih psov Celje. Za petdnevno bivanje je bilo poskrbljeno na policijskem poligonu v Bukovžlaku. Za transporte na delovišča, sanitarije in tuše je poskrbela Slovenska vojska. Za prehrano je bilo poskrbljeno s cateringom, za večerni program pa je poskrbel organizator.

V skupini, za katero sem skrbela (inštruktorica), je bilo 8 vodnikov s psi. Naša delovišča so bila v Socki (graščina), Začretu – stara opekarna, Kotu in Bukovžlaku. V Socki, v graščini, smo izkoristili metodo iskanja na mikrolokacijo in iskanje markerja v zaprtem prostoru, Začret nam je ponudil iskanje v temi in kupe gradbenega materiala, v Kotu pa smo izkoristili velikost objekta, ki ga je pes moral preiskati, Bukovžlak pa je bil mešanica iskanja pogrešanih v naravi in ruševinah.

Za pse začetnike smo se potrudili, da je bil marker najbolj zanimiva stvar, izkušeni psi pa so delali na iskalni kondiciji in vztrajnosti iskanja ter oblajanja.

Vsaka vaja, preizkušnja, preverjanje je dobrodošlo, in tudi ta dogodek ni bil izjema. Sicer pet dni trajajoče dogodke pospremijo še druge logistične zadeve, vendar je za nas, reševalce, vredna vsaka malenkost.

Midva s Terom ne počivava. V mesecu septembru sva se udeležila 1. Kampa Zavoda Vizije in Slovenskih železnic, kjer je bila vaja »IZREDNI DOGODKI NA ŽELEZNICI: DVIGANJE IN VLEKA TEŽKIH BREMEN«. Namen vaje je bil združitev vseh enot za pomoč v množičnih nesrečah (nujna medicinska pomoč, prostovoljni in poklicni gasilci, policija, vodniki reševalnih psov …).

Delo je potekalo na dveh deloviščih, in sicer v dopoldanskem in popoldanskem času. Ponesrečeni na vaji so bili opremljeni z ustrezno opremo in posebnimi tablicami z opisom poškodbe. Na podlagi tega so zdravniki in pripadajoče ekipe vršile triažne postopke. Namen sobotne vaje je bilo preverjanje vodenja v bazi, kot tudi vzpostavitev komunikacije in sodelovanje med posameznimi enotami reševalcev. Na koncu vaje je analiza pokazala šibke točke dela, kot tudi dobro pripravljenost in organiziranost.

Valentina Kolman

Oglejte si tudi