Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
JUTRI
21°C
9°C
SOB.
22°C
9°C
Oceni objavo

V EkoArsu odpadku dodajo dušo

Zagovorniki trajnostnega ravnanja z odpadki v odpadkih ne vidijo neuporabnih smeti, marveč uporabne snovi in predmete, ki jih je mogoče spet uporabiti, predelati ali reciklirati. V EkoArsu papir ponovno uporabijo, predmet ima nov namen in obliko.

Unikatni uporabni izdelki iz odpadnega časopisnega papirja z ročno poslikavo

Pred petimi leti je Eva Okorn začela spoznavati, da je odpadni papir mogoče ponovno uporabiti in izdelke predstaviti na trgu. Vsi začetki so težki, tudi njen. Začelo se je z darili za domače, izkušnje so prinesle vedno lepše in bolj uporabne izdelke. Eva in Andy sta par, ona Vojničanka, on iz Kopra. Oba sta diplomirala na Fakulteti za logistiko in postala težko zaposljiva. Začela sta orati ledino in spoznavati ponovno uporabo papirja. Mreženje po spletu, predstavitve na sejmih, prepričevanje ljudi, da so njuni izdelki del krožnega in trajnostnega gospodarstva, vse to je prineslo začetek EkoArsa. Odpadki so odraz našega današnjega načina življenja. Proizvodnja izdelkov se še vedno večinoma začenja s pridobivanjem surovin iz naravnih virov in ob koncu njihove življenjske dobe postanejo nekaj, kar danes imenujemo odpadek. Posamezniki lahko prispevamo k izboljšanju stanja na področju ravnanja z odpadki, ključ rešitve te težave je v vsakem od nas. Če se odločimo za nakup izdelka iz odpadnega papirja, ki ima dušo, je uporaben in lep, prispevamo k varovanju okolja. Danes Eva in Andy obvladata, kako ponovno uporabiti časopisni papir, mu dati novo obliko in namembnost. Izdelujeta podstavke, šatulje, sklede, košare, pladnje, okrasne krožnike, ure, torbice, skulpture in nakit.

 

Krožno in trajnostno ravnanje z odpadnim papirjem v EkoArsu

Papir je ena od snovi, ki jih je najlaže predelati in znova uporabiti. V krožnem gospodarstvu se razmišlja o tem, kako odslužen izdelek rešiti pred dokončnim uničenjem. Pri tem nam koristijo inovacije v smeri trajnosti, preoblikovanje izdelkov in ponovna uporaba. Eva in Andy dokazujeta, da se je mogoče vrniti h korenom besed EKO-nomija in EKO-logija. »Eko« izhaja iz grške besede »oikos«, ki pomeni dom. Kaj pa če krožno gospodarstvo ni nič drugega kot vrnitev domov?

 

Časopisni papir, ki je osnovni material za njune izdelke, dobita tudi od sosedov, ki ga zanju zbirajo. Papir narežeta na trakove, jih s pomočjo palice oblikujeta v tulce in jih sploščita s prsti, da so enakomerno široki in debeli, simetrični in estetsko lepi. Trakove zlepita, pobarvata ali lakirata, dekorativno poslikata in uporaben izdelek je gotov. Seveda je ključnega pomena tudi izbira pestrih barv papirja. V njunih izdelkih je 90 odstotkov »odpadka«, predmeti so uporabni in plod ponovne uporabe papirja. Njuno delo ni »ročno« delo, ni reciklaža, je ponovna uporaba in prispevek k zmanjšanju odpadkov. Ko se bomo naslednjič sprehajali med stojnicami in si ogledovali tudi njune čudovite izdelke, verjamem, da ne bo več dileme, kupiti ali ne. Cene izdelkov so poštene, naravnane tako, da si želeno stvar lahko privoščiš in še dober občutek imaš. Srečno na podjetniški poti.


Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi