Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Franc Štante iz Črešnjic praznoval 90 let

Kdo ne pozna Jernejnca, navihanega, hudomušnega možakarja iz Črešnjic, ki se rad pohvali, da je včasih dobro, a pošteno, „kšeftal“ z živino in še s čim? Pa tudi oženiti je koga pomagal, takega, ki mu jezik ni dobro tekel in je namesto njega pogovore z bodočo nevesto opravil kar Franc.

Nešteto zgodb in življenjskih izkušenj vre iz njega, ko začne pogovor. Najraje pa govori o Črešnjicah, idilični vasici pod Konjiško goro, kjer je preživel večino življenja in o njenih preprostih kmečkih ljudeh, pa o ženi Cilki, ki ga je spremljala celih 57 let, danes pa počiva na Črešnjiškem pokopališču. Skupaj sta jesen življenja preživljala v Špesovem domu, vendar je gospo Cecilijo pred štirimi leti  premagala bolezen.

 

Franc je v Špesovem domu že šesto leto. Odkar težko hodi je na vozičku, vendar še samostojen, na leta ne pomišlja in kot sam pravi, kar ne more verjeti, da jih je že minilo 90. Kot bi pihnil. Spomini pa so ostali in rad jih deli z drugimi - tako lepe, kot grenke.

 

Rodil se je kot osmi po vrsti, v številni kmečki družini v Črešnjicah in še trije so se rodili za njim. Kot mlad fant je izkusil grozote druge svetovne vojne na zahodni fronti in na koncu po sreči, kakor sam pravi, končal kot vojni ujetnik v Franciji. Po vrnitvi domov je moral odslužiti še v Jugoslovanski vojski, nato pa si je začel ustvarjati družino. Postal je gospodar domačije v Črešnjicah, kjer se jima je z ženo Cilko rodilo pet fantov. Pravi, da je bilo življenje na kmetiji trdo, vendar pomanjkanja niso trpeli.

 

Danes se najbolj razveseli, ko ga poleg sinov, obiščejo vnuki in pravnuki ter mu skrajšajo kakšno urico v domu. Redno se udeležuje vseh prireditev, še posebej se razveseli, ko dom obiščejo pevci s Frankolovega. Je tudi član ene od pogovornih skupin, kjer sostanovalci in voditelji vedno radi prisluhnejo ter se tudi nasmejijo dogodivščinam iz njegovega bogatega življenja.

 

Ob njegovem visokem jubileju (je tudi najstarejši moški v KS Frankolovo), so mu poleg stanovalcev in zaposlenih v domu, čestitali tudi predstavniki KS Frankolovo in njen predsednik Dušan Horvat. Skupaj s svojci  so k prijetnemu vzdušju pripomogli še pevci družine Gregorc, kjer prepeva tudi njegov vnuk, ter pravnuka, ki sta mu v duetu zaigrala nekaj lepih skladbic na frajtonerci. Seveda so tudi nazdravili in zaželeli Francu še mnogo zdravja in dobre volje!

 

Elči Gregorc

 

Oglejte si tudi