Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Andrej Zeme

Čarovniške ali rokohitrske sposobnosti so v neki meri skoraj v vsakem človeku, le odkriti jih je treba in jih nadgraditi z mnogimi vajami in potrebnimi rekviziti. Pojav rokohitrskih spretnosti sega daleč nazaj v zgodovino, prvi znani čarodej Teteta je živel okoli leta 4600 pred Kristusom in je že takrat vzbudil pozornost pri egipčanskih faraonih. O razvoju čarodejništva pri nas, na Slovenskem, je med prvimi pisal salezijanski duhovnik Mirko Žerjav, ki je bil tudi eden izmed pionirjev teh spretnosti pri nas.

Spomini Andreja Zemeta segajo v leto 1983, ko jih je na OŠ Vojnik obiskal neki čarodej in takrat se mu je utrnila zamisel, da bi se tudi sam preizkusil v spretnosti čaranja. Prve nasvete je pridobil od čarodeja Vilija Kukoviča iz Ljubečne, še več čarovniških trikov pa se je naučil iz revije Mavrica, v kateri je objavljal svoje čarovniške veščine že omenjeni salezijanski duhovnik Mirko Žerjav, ki je bil župnik v Rudniku pri Ljubljani. Tudi pri njem je Andrej pridobil mnogo rokohitrskih veščin in nasvetov, ki jih še danes nadgrajuje z novimi »triki« ob literaturi, ki pa je je danes že na pretek. 
Andrej se spominja, da je bil njegov prvi uspešen nastop v vojniškem gasilskem domu ob njihovem občnem zboru, kar mu je vlilo »korajže«, da s tem nadaljuje. Kmalu je spoznal tudi izdelovalca rokohitrskih rekvizitov Vujeviča iz Sombora, ki mu je izdelal ustrezne rekvizite. Začeli so se vrstiti nastopi na šolah, vrtcih in na raznih praznovanjih, še posebno pa po letu 1993, ko je po preizkusu magije v Mariboru postal član »Društva čarobni krog«, ki je združeval vodilne čarodeje iz Slovenije. Postal je član magičnega studia Wladimir, danes pa je tudi član »Društva čarobnih umetnikov« in se z magijo ukvarja profesionalno.

Omeniti moramo tudi Andrejevo glasbeno pot, saj je z njo povezan že iz otroštva. Že kot petletni fantič je skupaj z bratom Bojanom najprej prepeval v očetovem triu in že po nekaj letih igral trobento v očetovem kvintetu. Kasneje je z bratom Bojanom igral tudi pri ansamblu Franca Miheliča, pri Vitezih Celjskih, danes pa igra pri ansamblu Zeme, ki sta ga osnovala brata Andrej in Bojan Zeme v spomin na očeta Francija Zemeta.

Tekst: Jože Žlaus

Foto: Andrej Zeme

Oglejte si tudi