Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

"Ponosen sem na vas in na vaše veliko srce"

Grbi in priznanja so bila podeljena na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku, ki je bila v četrtek, 1. oktobra 2020 ob 19. uri v telovadnici Osnovne šole Vojnik. Letos je bila prireditev zaradi ukrepov za zajezitev COVID 19 le za vabljene goste. Prireditev ste lahko spremljali v živo na naši spletni strani wwww.vojnik.si, na FB profilu TV Celje in FB profilu Občine Vojnik.
 

 

Na prireditvi so podelili občinske grbe, županova priznanja in priznanja zlatim maturantom. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je obravnavala 300 predlogov (zlati grb: 50 predlogov za 3 osebe, srebrni grb: 82 predlogov za 6 oseb, 1 vokalno skupino in 1 podjetje, bronasti grb: 76 predlogov za 11 oseb, 1 društvo in 1 vokalno skupino, priznanja župana: 88 predlogov za 11 oseb in 1 društvo. Občinski svet je na 13.seji v mesecu septembru 2020 obravnaval predlog komisije in potrdil prejemnike letošnjih priznanj. Župan Branko Petre je v slavnostnem nagovoru opisal stanje v občini, ki je odraz časa, v katerem živimo in na razmere ne moremo vplivati, razen da dosledno upoštevamo ukrepe. Predstavil je največje projekte, ki kljub krizi tečejo naprej. 

 

Branko Petre: »Na vabilu smo zapisali: »Pravo vprašanje ni, kaj smo pripravljeni spremeniti, ampak kaj smo pripravljeni narediti ali celo žrtvovati«.  Čas, ki ga živimo, nam kaže dva obraza. Na eni strani je virus in ogroženo zdravje, ki močno vpliva na naše življenje v osebnem in v družbenem življenju, močan vpliv ima tudi v gospodarstvu. Seveda si želimo to spremeniti. Izvajamo uvedene ukrepe. Številni zdravstveni delavci, zaposleni v domovih starejših, vsi, ki skrbijo za varnost in za to, da javne storitve in oskrba delujejo nemoteno, zaslužijo naše spoštovanje in tudi dodatno nagrado.

 

Na drugi strani pa smo mi, ki se različno odzivamo. Eni zanikajo nevarnost in ustvarjajo teorije zarot. Družbena omrežja zasipajo z lažnimi mnenji in novicami. Nasprotujejo izvajanju ukrepov, češ omejena je moja osebna svoboda. Veliko se  nas trudi po najboljših močeh izvajati potrebne ukrepe, da se zavaruje naše zdravje. Imamo pa tudi ljudi, ki jim je še posebej mar za sočloveka. Prostovoljno se vključujejo v delo in pomagajo po svojih najboljših močeh. Pripravljeni so marsikaj narediti in celo žrtvovati za dobrobit sokrajana, ki se je znašel v stiski. To niso samo besede; to smo v naši občini doživeli v času razglasitve epidemije in doživljamo še danes. Civilna zaščita, obe KO RK, vsi Karitasi, odrasli skavti, prostovoljni gasilci, prostovoljci, ki so šivali zaščitne maske, vsi so kljubovali razmeram in poskrbeli, da nihče v našem kraju ni bil sam in nemočen. Ponosen sem na vas in na vaše veliko srce. Ponosen na vašo nesebično žrtev. Vsakemu sem iz srca hvaležen.

 

Tudi delo na Občini se je moralo prilagoditi. Občinski svet zaseda v dvorani PGD Nova Cerkev, ker na občini ni ustrezno velikega prostora. Nekaj časa smo uporabljali sodobno tehnologijo, Skype in Zoom, del sodelavcev v občinski upravi dela od doma, občani se na razgovor s strokovnimi sodelavci naročijo. Več stvari rešujemo po telefonu in elektronski pošti. Osebno je mogoče urediti le tisto, kar drugače ne gre. Izvajajo se ukrepi za zajezitev okužbe. Kljub omejitvam se trudimo, da delo teče naprej. Čas, ko je bilo življenje močno zaprto in omejeno, smo izkoristili in izvedli potrebne razpise in javna naročila. Sedaj pa se projekti izvajajo. Res bo nekaj zamud pri rokih, vendar bomo vse načrtovano v proračunu, izvedli. Celo nekaj več, saj smo sredstva dodatne povprečnine v večji meri namenili za sanacijo cest. Izvajamo pa tudi sanacijo dveh plazov, ki nista bila vključena v proračun. Sprejeli smo sveženj ukrepov za pomoč prizadetim v krizi. Pomoč gasilcem, podjetnikom, društvom in znižanje nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč za 20 % v letu 2021.

 

Življenje v občini Vojnik je lepo in bogato zaradi aktivnih ljudi, ki se angažirajo v številnih društvih in organizacijah. Kultura, šport in turizem so področja, kjer je delovanje zelo plodno. Uspešno delujejo vrtci in šole, urejena je zdravstvena, bogata tudi duhovna oskrba. Izjemno je delo predanih gasilcev, saj so motor dogajanja v kraju in steber delovanja civilne zaščite. Vse je prizadela kriza in vsi se srečujejo z omejitvami pri svojem delu. Vsem želim, da se prebijete skozi ta čas in to s čim manj praskami in ranami. Storil bom vse, kar je v moji moči, da olajšam vaše delo.

 

Seveda pa imamo tudi še veliko postoriti. Pločniki, kolesarske poti, posodobitve cest, oskrba s pitno vodo in kanalizacija, izgradnja modernih telekomunikacijskih povezav so le nekatere od potrebnih nalog v bližnji prihodnosti. Posluh bo treba imeti tudi za demografske spremembe ter potrebe socialno šibkejših. Biti nam mora mar za vsakega občana, da bo  živel dostojno življenje. Delati moramo požrtvovalno, nesebično, s čutom za dobro in za sočloveka, da ohranimo visoko kakovost življenja. Pričakujem novo finančno perspektivo za črpanje evropskih sredstev. Prvi obeti so boljši, kot so bili v dosedanji, ko občine niso bile želen partner. 

Ključno je in bo složno delo v občinskem svetu in v KS. Vodilo je želja po razvoju in dobrobit občanov in ne politični ali lastni interesi. Vsem svetnikom se za tako delo iskreno zahvaljujem. Zahvala za dobro delo velja tudi vsem mojim sodelavcem v občinski upravi. Praznovanje je posvečeno letošnjim nagrajencem. To ste ljudje, ki ste pripravljeni kaj narediti in žrtvovati. Zato je naša Občina Vojnik bogata in je pri nas lepo živeti.«

 

Zlati vojniški grb za humanitarko, žensko »dobre volje« in društveno delavko

 

Zlati grb je prejela Ivana Plešnik iz Pristave pri Vojniku za soustanoviteljstvo in večletno zavzeto delo v Društvu za združevanje ljudi dobre volje, za dejavno sodelovanje v Društvu upokojencev Vojnik in v Svetu KS Vojnik, za delo predsednice Krajevnega odbora Rdečega križa Vojnik, za sodelovanje pri različnih prireditvah in dogodkih ter za nesebično pomoč sokrajanom, društvom in organizacijam v kraju.

Srebrna vojniška grba za aktivno delo v gasilstvu in v skakalnem športu

 

Srebrni vojniški grb je prejel Roman Kugler iz Vojnika za zelo uspešno večletno delo predsednika Prostovoljnega gasilskega društva Vojnik,  dejavno delo v Gasilski zvezi Vojnik – Dobrna, za spodbujanje članov k izobraževanju, napredku in osebnostni rasti, širjenje gasilstva med mladimi ter nesebično pomoč ljudem v kraju.

 

Srebrni vojniški grb za Felixa Skutnika iz Dobriča pri Polzeli za uspešno dolgoletno vodenje Smučarskega društva Vizore, za izjemne športne rezultate pri delu z otroki, za izgradnjo skakalnega centra Vizore, za prepoznavnost društva in kraja v širšem slovenskem prostoru ter organizacijo uspešnih državnih tekmovanj.

 

Bronasti vojniški grb za dejavno in uspešno delo na različnih področjih 

 

Karel Brezovšek iz Vojnika za dolgoletno uspešno delo v podjetništvu, udejstvovanje na kulturnem področju, dejavno delo v Župniji Vojnik, v Katoliško – kulturnem društvu »Ivan Šopar« Vojnik in v Svetu Krajevne skupnosti Vojnik ter pomoč krajanom. 

Društvo jadralnih padalcev Kajuh Frankolovo za dolgoletno promocijo jadralnega padalstva v občini in na širšem območju ter sodelovanje z drugimi društvi v kraju in z društvi sosednjih občin. 

Boštjan Selčan iz Škofje vasi za 35-letno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Nova Cerkev, dolgoletno delo namestnika poveljnika društva, za uspešno mentorstvo podmladku ter za dejavno delo v gasilskih tekmovanjih in intervencijah.

 

Priznanja župana za ljudi, ki so s svojim delom pomagali graditi skupnost in večjo kakovost življenja v občini

 

Zlata maturantka Maruša Kajzba je maturirala na Gimnaziji Celje - Center, smer predšolska vzgoja, sedaj je študentka Pedagoške fakultete Maribor.

Marija Čakš (Vojnik) za dejavno delo v Turističnem društvu Vojnik, neizmerno energijo pri organiziranju dogodkov v času Božičnega Vojnika in srednjeveškega dne na dvorcu Tabor.   

Betka Hutinski (Celje) za dejavno sodelovanje Knjižnice Celje, enote Vojnik s krajem in občino, organiziranje različnih dogodkov ter neumorno delo z mladimi bralci.

Arnold Ledl (Vojnik) za dolgoletno delo poveljnika štaba Civilne zaščite Vojnik ter dejavno delo v času poplav in epidemije koronavirusa.   

Marjan Krajnc (Nova Cerkev) za večletno dejavno delo v turističnem društvu Nova Cerkev in organizacijo torkovih pohodov v Novi Cerkvi. 

Silvester Ovtar (Vine – Nova Cerkev) za dolgoletno dejavno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Lemberg, delo v vaški skupnosti Vine in pomoč krajanom.

Martin Štravs (Socka) za dolgoletno dejavno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Socka in nesebično pomoč krajanom.

Tatjana Ravnjak (Lipa – Frankolovo) za dejavno delo v Krajevni organizaciji Rdečega križa Frankolovo, v Društvu upokojencev Vojnik in v Medobčinskem društvu delovnih invalidov Celje. 

Sebastjan Železnik (Verpete – Frankolovo) za dolgoletno dejavno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Frankolovo in nesebično pomoč krajanom. 

Bojan Žnidar (Stražica – Frankolovo) za večletno ubrano petje v kvartetu Frankolovo in v Moškem pevskem zboru Anton Bezenšek Frankolovo ter za delo v društvih. Vsem iskrene čestitke. 

 

Tekst: Lea Sreš

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi