Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Kam z odpadki?

Stanje na področju ravnanja z odpadki se je bistveno izboljšalo. Občani imajo na voljo številne možnosti, kam z odpadki, da ti ne bi končali v naravi ali da bi jih odložili nekam, kamor ne sodijo. V članku predstavljamo vso infrastrukturo, ki je na voljo za odlaganje odpadkov, ter opozarjamo tudi na možnosti ponovne uporabe odpadkov.
Popravi in ponovno uporabi

Česar ne potrebujemo več, ni odpadek, temveč priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje.

 

Premislite – že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki ga boste uporabili večkrat.

 

Predelajte – preden izdelek zavržete, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, ga popravite ali mu z manjšimi posegi spremenite namembnost.

 

Ponovno uporabite – uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

 

Če imate kosovne odpadke, kot so staro pohištvo, vzmetnice, obleke, keramika v manjših količinah, preproge, stare izvode revij, igrače ipd., lahko:

- preverite, ali bi jih morda kdo kupil (Bolha, oglasniki, bolšji sejem, komisijske trgovine idr.);

- jih podarite (dobrodelne ustanove, materinski domovi, zavetišča za brezdomce idr.);

- predate centru ponovne uporabe (CPU Vojnik, Rogaška Slatina idr.).

Slika CPU

Kam z odpadki po posameznih vrstah odpadkov
Preglednica je v priponki.

Slike: ekološki otok, zabojniki in tovornjak

Kaj sodi med kosovne odpadke?
V grobem lahko rečemo, da so kosovni odpadki vsi tisti komunalni odpadki, ki zaradi oblike, velikosti ali teže niso primerni za zbiranje v zabojnikih, kakršne imamo doma pred blokom ali hišo. 

 

Kosovni odpadki so: leseno in oblazinjeno pohištvo, kopalniška oprema, bela tehnika in druga odpadna elektronska ter elektrooprema (OEEO), vzmetnice, preproge, športni rekviziti (smuči, jadralne deske, kolesa ipd.), vrtni stroji, vrtna oprema iz plastike in lesa (mize, stoli, senčniki ipd.), termoakumulacijske peči, centralne peči, svetila in senčila ter drugi večji odpadki.

Med kosovne odpadke NE sodijo: izrabljene avtomobilske gume, izrabljena motorna vozila in avtomobilski deli (odbijači, sedeži ipd.), stavbno pohištvo (okna, vrata), gradbeni material, azbestne plošče, neobdelan les, zemlja, pesek, trava, preostanek (gospodinjskih) odpadkov, nevarni in podobni odpadki.

Slike: pralni stroj, preproge, računalniška oprema in kavč

 

Kam z gumami, azbestom, strešno kritino ipd.?

V Zbirni center Bukovžlak.

V zbirnem centru lahko gospodinjstvo odloži do osem gum let na leto. Najbolje je sicer, da občani odpadne gume prepustijo vulkanizerju ob menjavi. Ta jih je dolžan brezplačno prevzeti.

Za nekomunalne odpadke (gradbeni odpadki – keramika, beton, opeka, strešna kritina, azbest) je količina omejena na prostornino štirih avtoprikolic osebnega vozila (skupaj približno 3 m³/leto/gospodinjstvo), kar lahko uporabi le povzročitelj osebno ob osebni identifikaciji.


Kam s kosovnimi odpadki?
Za kosovne odpadke do 1 m² lahko naročite odvoz na Simbiu; posebno naročilnico najdete na spletnem mestu www.simbio.si. Višek kosovnih odpadkov lahko pripeljete in brezplačno predate v zbirnem centru – tu ne velja količinska omejitev. Uporabnik mora biti vključen v sistem odvoza odpadkov. Če se niste odločili, za katero od zgornjih navedenih možnosti, potem se lahko tudi dogovorite za odvoz z zabojnikom, vendar pa boste to storitev morali plačati.

Katere odpadke je še možno brezplačno oddati v zbirne centre?

DA

Naslednje frakcije odpadkov iz gospodinjstev: papir in kartonsko embalažo, plastično embalažo, kovinsko embalažo, stekleno embalažo, oblačila, tekstil, baterije in akumulatorje in druge nevarne odpadke iz gospodinjstev (barve, lake, zdravila, olje idr.), zavrženo električno in elektronsko opremo (TV, monitorji, štedilniki, pralni stroji, hladilniki idr.), les, plastiko, kovine (radiatorji idr.), kosovne odpadke.

Za navedene odpadke ne velja omejitev štirih avtoprikolic letno, povzročitelji morajo imeti s sabo odrezek zadnje plačane položnice ali ustrezen identifikacijski dokument. 

Slika: zbirni center

NE

Skratka, veliko večino odpadkov je možno pripeljati v ZC, z izjemo mešanih komunalnih odpadkov, kot so zobne ščetke, tapete, fotografski papir, posip za mačji WC, keramika, porcelan v manjših količinah, ohlajen pepel, plenice, plastificiran papir, umazana embalaža, žarnice, barvice, igrače, kasete, vosek, meso, kosti.

 

Ali ste vedeli,

… da v primeru, ko imate občasno višek odpadkov, lahko kupite na Petrolovih servisih tipizirano vrečko Simbia in vrečko z odpadki odložite ob zabojnik?

… da so na nekaterih ekoloških otokih postavljeni tudi zabojniki za odpadno električno in elektronsko opremo ter tekstil?

… da je odlaganje odpadkov ob zabojnike prepovedano?

 

Tekst: Helena Kojnik
Foto: arhiv Simbia

Oglejte si tudi