Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Enej Jakop

Rodil sem se pred sedemindvajsetimi leti na gregorjevo. Svoji mami, takrat še študentki, sem dodobra spremenil življenjski utrip. Pravi, da ji je njena soseda večkrat dejala, da imam pol fakultete že končane; zaključna dva letnika in diplomo je opravila z menoj. Ob podpori mojega očeta, ki je že služil svoj kruh, in moje stare mame, ki je vzgojo vnukov jemala silno čuječe in resno, ji je vse uspelo.

Vztrajnost, odločnost in predanost so najbrž vrednote, s katerimi sem se srečal že v zgodnjem otroštvu. In so poleg družine moje življenjske smernice. No, drugo polovico študija sem zaključil čisto po svojem izboru. Pri izbiri poklicne poti sem bil premišljen in preračunljiv; ponudba zaposljivosti je tehtnico prevesila v tehnične vode kljub mojemu velikemu zanimanju za geografijo in šport. Tako sem po ekonomski gimnaziji v Celju postal bruc na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru, smer gospodarsko inženirstvo. Svoje pridobljeno ekonomsko znanje sem še nadgradil in ga združil s strojno formo. Septembra 2019 sem z diplomo končal prvo profesionalno poglavje in pridobil strokovni naziv gospodarski inženir. Širjenje znanja in sledenje novim izzivom me je usmerilo v magistrski študij.

V vmesnem času sem prve delovne in poklicne izkušnje pridobival v podjetjih BSH Nazarje, Valicon in v domačem MIK-u. V omenjenem podjetju sem dobil priložnost postati del ekipe in teče mi že drugo leto delovne dobe. V podjetju imam vlogo produktnega vodje. Področji prezračevanja in izboljševanja kakovosti bivanja sta moji domeni profesionalne naravnosti in prioriteti na delovnem mestu. Moja prepričanja so tesno prepletena z Inštitutom dr. Petra Novaka v Vojniku, kjer skupaj stremimo k viziji, ki se zavzema za inovacije, trajnost in povezovanje. Temu sledim tako na poklicnem kot v lokalno družbenem področju. Biti družbeno odgovoren, prispevati v skupno dobro, to je bit moje vizije. Prav s tem razlogom sem se priključil Klubu podjetnikov in Odboru za strategijo Občine Vojnik. Verjamem, da je povezovanje ljudi ključ do uspeha. Izmenjava idej, sodelovanje ter timsko delo so tisti ključni elementi, ki vodijo v uspešno in trajnostno razvito skupnost.

Občino Vojnik imam enostavno rad, tu se počutim doma. Je prostor mojega šolanja, odraščanja, druženja. Deset let sem preživel na kmetiji v Višnji vasi, kmalu jih bo osemnajst, odkar živim v Novi Cerkvi. Trenutno je Razdelj 12a še moje stalno prebivališče. Moj dolgoročni osebni cilj je ostati in sodelovati pri razvoju vojniške občine. Poštenost, medgeneracijsko povezovanje, poslušanje in prizadevanje za skupne cilje nas lahko pripeljejo do želenih dosežkov. Sam si kratkoročno želim izpopolniti strokovne veščine in razširiti znanje na področju vodenja projektov. Sem na začetku dolge poti. Dolgoročno je težnja po prevzemu pomembnejše vloge v delovni organizaciji, ekipno pa bi želel spisati nove zgodbe.

Poleg karierne poti je pomembno in potrebno še delo na sebi in zase, zato veliko časa izkoristim za poslušanje podcastov različnih tematik, branje knjig, druženje s prijatelji in športno aktivnost. Imam srečo, da smo s prijatelji iz vrtčevskega in šolskega obdobja znali ohraniti vezi. Skupaj osvajamo vrhove, tudi tiste ekstremne. Pohodništvo mi predstavlja več kot le fizično aktivnost. Je doživetje, ki me napolni z energijo in pozitivnimi občutki. Oktobra sem v okviru službene odprave preživel tri tedne v Nepalu; za menoj je svojstvena, edinstvena izkušnja. Vsak vzpon ali nekaj čisto novega mi predstavlja priložnost za premagovanje lastnih meja. Kot šolar sem treniral nogomet v domačem nogometnem klubu in rokomet za celjski klub, zdaj jemljem šport za sprostitev. Odbojka, tenis, košarka, gore, petje in zvoki domače glasbe so protiutež moji službeni predanosti. Za oboje si želim, da gre gor.

Tekst: Enej Jakop

Foto: osebni arhiv

Oglejte si tudi