Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Blagoslov Doma sv. Jerneja v Vojniku

V nedeljo, 23. avgusta 2015, ob 12. uri je v Vojniku ob župnijskem prazniku potekala posebna slovesnost. Celjski škof dr. Stanislav Lipovšek je blagoslovil Dom svetega Jerneja, nov objekt, ki bo namenjen dogodkom v župniji, kraju, škofiji, občini ali še komu.
Ideja o postavitvi objekta z dvorano je že zelo stara. Prostor, kjer so bile učilnice, je bil premalo funkcionalen in po ureditvi prostorov v starem župnišču je vse skupaj dozorelo. Andreja Preložnik je naredila projekt, ki je bil z veseljem sprejet. Ustanovljen je bil gradbeni odbor, ki so ga sestavljali Karli Brezovšek, Danilo Bojanovič in Vili Škoflek. Glavni izvajalec del je postalo Gradbeništvo Jože Škrablin, s. p., ki je sodelovalo z naslednjimi podizvajalci: Mizarstvo Kraljič, proizvodnja in trgovina, d. o. o., Kabis, podjetje za gradbeni inženiring, storitve, marketing in trgovino, d. o. o., KM inštalacije, d. o. o., Keramičarstvo Zoran Kerin, s. p., Elektroinženiring Lilija, d. o. o., Tesarstvo-krovstvo-zidarstvo Iztok Zupanc, s. p., Franc Belehar, s. p., Franc Ofentavšek, s. p., OFENTAU, Mizar, d. o. o. Celje in Gradbeni inženiring Vrstovšek, trgovina in storitve, d. o. o., ter ISAR, d. o. o. Nad delom je skrbno bdel Viktor Brežnik. Pri notranji opremi so pomagali Miha Lenarčič, Anka Brezovšek in Slavko Brezovšek, pri urejanju zunanjosti pa še drugi. Seveda pa je vse skrbno spremljal domači župnik Anton Perger. Z deli so pričeli po veliki noči, 1. maja je škof blagoslovili temeljni kamen in začetna dela, sedaj pa celotno zgradbo, ki se imenuje Dom svetega Jerneja. Dopolniti bo še treba nekaj notranje opreme. Zunanje površine je z rastlinjem in rožami za slovesnost čudovito opremil Mirko Krašovec.  

 

Praznovanje se je pričelo s slovesno procesijo, ob spremljavi domačih pevcev in Godbe na pihala Nova Cerkev, nadaljevalo pa s slovesno sveto mašo, ki jo je ob somaševanju Antona Pergerja, Franca Brecla in Janeza Furmana, nekdanjega kaplana v Vojniku, vodil škof dr. Stanislav Lipovšek, ki je ponosen na svojo rojstno župnijo. Župljane je nagovoril v duhu življenja svetega Jerneja. Slovesnost je spremljal mešani pevski zbor svetega Jerneja pod vodstvom Tomaža Marčiča. Sledil je slovesen blagoslov. K posebnemu vzdušju je pripomogla tudi skupina možnaristov iz Lanšperga pri Novi Cerkvi. Po blagoslovu novega doma se je domači župnik zahvalil vsem, ki so kar koli prispevali ali kakor koli pomagali, da je objekt nastal, za skrbnika pa postavil Benedikta Podergajsa. Druženje se je nadaljevalo v domu in njegovi okolici.

 

Milena Jurgec

Foto: Milena Jurgec

Oglejte si tudi