Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
JUTRI
22°C
9°C
SOB.
22°C
9°C
Oceni objavo

Zvezdana Gal in Aleš Stolec

Neumorna pri delu v kraju. Vedno na razpolago za pomoč ljudem v stiski. Aktivna pri promociji Nove Cerkve in občine Vojnik.

Predvsem pa sta Zvezdana in Aleš uigran dvojček, ki že dolgo in uspešno krmili na svoji skupni poti. Pri svojem delu se ne ozirata na razne opazke, pa tudi polena, ki so jima večkrat vržena pod kolena, uspešno preskočita – vse to jemljeta kot izziv in plujeta naprej po svoji poti. Delo za kraj, pomoč drugim, domača gostilna in kmetija, družina  ter prijatelji so del njunega vsakdanjika. Vse skupaj je močno prepleteno eno z drugim - z roko v roki.

 

Čeprav Zvezdana ni po rodu iz Nove Cerkve, se je v tem prikupnem kraju vživela bolj, kot je sama pričakovala. Pravi, da se je v življenju treba prilagoditi. Da vzameš tisto, kar se ti ponuja, četudi je potrebno marsikdaj zaviti s poti.  Tako se je pred 15 leti preselila v  Novo Cerkev, kjer  sta si skupaj z Alešem ustvarila družino, na katero sta zelo ponosna.  Rodili so se jima trije otroci: Gregor, Gorazd in Julija. Trije svetovi zase, vendar  vsak od njih poseben na svoj način. Kako ne? Saj sta posebna tudi Zvezdana in Aleš. Zaradi njune posebnosti sta po navadi magnet za dobre stvari, toda včasih tudi kot strelovod  za slabe stvari, za katere pravita, da jih na srečo ni veliko ali pa sta se jih skozi leta naučila prezreti in enostavno prestopiti.

Na vprašanje, od kod ta čut za pomoč drugim, se Zvezdana prešerno nasmeji: »Ne vem. Fajn mi je. Verjetno sem se s tem že rodila. Že ko sem bila majhna, me nikoli ni bilo treba prositi za pomoč, vedno sem to naredila, ker sem tako čutila.« Ta čut se je tako pri Zvezdani, kot pri Alešu še posebej razvil ob  hudi bolezni Aleševega strica, ko je Zvezdana prevzela vlogo družinskega pomočnika, sicer pa sta zanj skrbela oba. 

 

Njuno življenje ne pozna počitka.  Poleg vsakodnevnih obveznosti se pri njima izrazito kaže tudi »patriotizem« in pripadnost domačemu kraju. V ta namen sta izredno aktivna pri promociji Nove Cerkve, kakor tudi občine Vojnik.  Prav tako je zelo malo prireditev v kraju, kjer ne bi bila vpletena  vsaj delno, če ne v celoti.  Veliko slednjih – kot sta na primer  »S harmoniko na vasi« ali »večdnevna prireditev na gradu Lemberg« - so plod prav njunih idej. Zelo kmalu pa se bodo lahko krajani udeležili še ene nove prireditve, ko se bo v središču vasi igralo in plesalo. Projekt, ko se bodo predstavile različne folklorne skupine iz bližnje in daljne okolice, sta razvijala skoraj leto dni.

 

V prihodnosti si želita delati isto ali še več, pravita.  Tako kot do zdaj želita živeti z vasjo in za vas in k temu načinu razmišljanja pritegniti še zadnje skeptike v Novi Cerkvi.  Največje plačilo za njun trud so lahko izključno zadovoljni krajani in obiskovalci, ki se zaradi raznolike ponudbe kraja radi vračajo nazaj. Še naprej želita pomagati sebi in svojim bližnjim, saj sta prepričana, da je v teh časih to edini način, da naše sobivanje naredita prijetnejše in življenju prijaznejše.

 

Ob vsem tem si seveda želita tudi čim več prostih dni, ki jih lahko izkoristita za njune hobije, kot so kolesarjenje, skupni družinski dopust ter druženje s prijatelji.

 

Jaz pa jima želim, da bi njun dan imel dovolj ur za uresničitev vseh ciljev in želja, ki jih še imata.

 

Andreja Štravs

 

 

Oglejte si tudi