Logo MojaObčina.si
JUTRI
30°C
13°C
SRE.
32°C
15°C
Oceni objavo

Vojniški čebelarji na 7. svetovnem dnevu čebel v Beltincih

V soboto, 18. maja 2024, se je praznovanja čebelarskega praznika, ki je bilo tokrat v Beltincih, udeležilo nekaj čebelarjev s praporom ČD Vojnik.

Pri beltinškem gradu je bila slovesnost 21. slovenskega čebelarskega praznika in 7. svetovnega dneva čebel, ki so jo s prihodom odprli praporščaki območnih čebelarskih zvez in čebelarskih društev Slovenije.

Slavnostna govornica je bila predsednica Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki je med drugim poudarila pomemben poziv evropske čebelarske zveze za kakovost medu in umik ponaredkov s trga. Le tako bodo čebelarji in potrošniki lahko zaščiteni in prepričani o pristnosti medu. Evropska komisija je namreč ugotovila, da je skoraj polovica uvoženega medu ponarejenega. Poudarila je, da je kupovanje medu od lokalnih čebelarjev najboljša garancija za potrošnika, da je kupil kakovostni med ali ostale medene proizvode iz panja.

Dogodek je popestril tudi bogat kulturni program, v katerem so nastopili moški komorni zbor ČZS, recitatorji Osnovne šole Beltinci, otroci iz Vrtca Beltinci, enota Sonček Dokležovje, Veseli Marki iz Osnovne šole Beltinci, kot posebni gost pa je nastopil Vlado Kreslin. 

Zbrane so nagovorili še Štefan Šemen, predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja, Nataša Hajdinjak, predsednica uprave Prva osebna zavarovalnica ter Boštjan Noč, predsednik ČZS in Evropske čebelarske zveze, ki je v nagovoru izpostavil nekaj zahtev čebelarjev do države. Nadomestilo za opraševalni servis čebel in ureditev zakonodaje za pomoč čebelarjem v naravnih nesrečah. Pozval je tudi državo, da začne kontrolirati registracijo čebelnjakov. Vsi čebelnjaki bodo morali biti registrirani. Povedal je, da bodo morali tudi trgovci v svojih trgovskih centrih postaviti posebno polico za slovenski med in ostale slovenske čebelarske proizvode.

Praznovanje čebelarskega praznika v Beltincih je bilo lepo in tudi lepo vreme je dalo dogodku svoj čar. Tako smo se poslovili od Beltincev s čebelarskim pozdravom: Naj medi!

Tekst in foto: Martin Goleš

Oglejte si tudi