Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
31°C
15°C
SRE.
33°C
16°C
Deli
1371

X. vinska trgatev v Vojniku

Letos smo v Vinogradniško-vinarskem društvu Vojnik pripravili že X. vinsko trgatev. Pripravili smo bogat sobotni program, ki se je začel z obiranjem potomke Stare trte ob občinski zgradbi, v šotoru pa smo člani zbirali in tehtali prineseno grozdje članov društva za vino Vojničan. Letošnji rekordni pridelek potomke Stare trte znaša kar 28,40 kg, s sladkorno stopnjo 75 Oe. Najtežji grozd na potomki je tehtal 1,375 kg. Tako so letošnji trgači Arclinski fantje imeli veliko dela. Za uspešno bero gre zahvala skrbniku trte g. Franciju Dajčman in gospodarju županu g. Branku Petretu. 

 

Vinogradniki so letos darovali 365 kg za skupno predelavo v vino Vojničan. Vsem vinogradnikom se zahvaljujemo za grozdje, vino iz tega grozdja bodo lahko pokušali že za martinovanje. Vsem ostalim se zahvaljujemo za prispevke. Obenem smo izbirali najtežji grozd (Oto Potočnik), najslajši grozd (Peter Koštomaj), največ prinesenega grozdja (potomka) in najslajše prineseno grozdje (Benjamin Krajnc). Vsi omenjeni so dobili priznanja.

 

Družili smo se tudi na VII. tekmovanju v praženju krompirja. Pomirilo se je sedem ekip (TD Nova Cerkev, Društvo Dobra volja, Društvo upokojencev, TD Dobrna, ŠKD Alternativa, ekipa Pri vročem kotličku in ekipa Lilija). Tekmovalna žirija je poudarila, da so vse ekipe pripravile odličen pražen krompir, najboljšega je letos pripravila ekipa Lilija in z novo sorto krompirja Rudolf osvojila prvo mesto, drugo mesto so zasedli TD Dobrna in tretje TD Nova Cerkev. Strokovno komisijo je vodil g. Edvard Kužner. Vsem ekipam smo podelili zahvale za sodelovanje, prvim trem pa pokale. Vinogradnik Peter Zajc je poskrbel, da je bil krompir še boljši in prispeval zajetno količino mini krajnskih klobasic, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

 

Obiskovalce in vinogradnike je tudi letos pozdravila vinska kraljica Slovenije, gospodična Sara Stadler, 20-letna študentka agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in je že 20. vinska kraljica Slovenije. Zahvalila se je za povabilo, pozdravila vse navzoče in nekaj besed namenila tekmovanju za izbor kraljice. Krono bo predala januarja 2017.

Ob prijetnem druženju ob kozarčku Vojničana in bogatem kulturnem programu, v katerem so sodelovali godba na pihala Ljubečna,Taščice in Joškova banda, je čas hitro minil. Za zabavo je igral ansambel UTRIP. Za vodenje prireditve je tudi letos poskrbela priljubljena voditeljica ga. Polonca.

 

Tekst: Roman Gračner

Foto: arhiv društva

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi