Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
-2°C
-4°C
JUTRI
1°C
-3°C
Deli
4061

Vojniški čebelarji skozi čas … do danes

Leta 1898 je izšlo prvo glasilo Slovenskega čebelarskega društva za Kranjsko, Štajersko, Koroško in Primorsko s sedežem v Ljubljani. Pri čebelnjaku gospoda Brezovnika v Vojniku je leta 1921 tukaj prvič objavljen dvodnevni shod čebelarjev. Tri leta kasneje, leta 1924, je objavljen podatek, da je v Podružnični zvezi Celje včlanjenih 21 čebelarjev iz Vojnika in okolice.

Leta 1925 je natisnjeno poročilo iz občnega zbora čebelarske podružnice Vojnik, da so 21. decembra 1924 podaljšali vodenje podružnice staremu odboru: predsedniku Petru Jankoviču, namestniku Ivanu Tomanu, tajniku in blagajniku Josipu Ofentavšku, odbornikom Jakobu Kožuhu, Franu Golešu in Franu Jurčaku. Za delegata na občni zbor osrednjega društva je bil izvoljen Peter Jankovič, za namestnika pa Josip Ofentavšek.

 

Med drugo svetovno vojno je bila izdaja tega glasila omejena. Takoj po vojni je bila ustanovljena Čebelarska zadruga za Slovenijo v Ljubljani in iz podružnice Celje so 13. decembra 1945 sporočili predsedniku Jankoviču, da lahko ustanovi društvo Čebelarske družine Vojnik v obsegu Vojnika, Frankolovega in Nove Cerkve. Ustanovni zbor je bil 5. maja 1946 v navzočnosti dejavnih čebelarjev. Izvoljeni so bili: Ladislav Brezovnik za predsednika in Peter Jankovič za tajnika, ustanovni člani pa: Anton Steble, Marija Premšak in Ernest Lipotnik iz Vojnika; Avgust Cerer, Oton Samec, Franc Hrastnik, Filip Mahnič, Jakob Štokojnik, Avgust Zagrusovčan, Ludvik Karner in dekan Pavel Žagar vsi iz Nove Cerkve ter Miha Podlogar in Alojz Samec iz Arclina.

 

Na osnovi te ustanovitve je Čebelarska družina Vojnik delovala vse do 28. 12. 1975, ko so na občnem zboru pod vodstvom predsednika Janka Belaka in tajnika Alojza Zagožena sprejeli »Pravila programske zasnove Čebelarske družine Vojnik«. ČD Vojnik je 22. 7. 1978 pod vodstvom predsednika Jožeta Slapnika, ing., v okviru praznovanja občine Celje z osrednjo proslavo v Vojniku razvila društveni prapor. Potrebe po znanju in delu s čebelami so narekovale postavitev društvenega čebelnjaka. Odprtje je bilo 2. 10. 2004 v sklopu občinskega praznika občine Vojnik. Na povabilo predsednika dr. Ivana Bindasa se je slovesnosti udeležil čebelar in politik Lojze Peterle, župan Benedikt Podergajs in nekaj vidnih lokalnih gospodarstvenikov. Vojniški župnik Anton Perger je opravil blagoslov.

 

Čas hitro beži in naše društvo čez vsa leta raste po kakovosti znanja in članstvu. V zadnjih dveh letih smo s pomočjo pokroviteljev in ČZS postavili dva učna čebelnjaka. Enega v Socki in drugega na Frankolovem. Tretjega zdaj urejamo v Šmartnem v Rožni dolini. Vse to delamo za svoje prihodnje mlade čebelarje, da bodo lažje dojemali teorijo čebele v šoli in pri čebelarskem krožku. Spremljali bodo lahko razvoj čebel in ravnanje z njimi. Mentor, ki otrokom podaja teoretično in praktično znanje, je iz naših čebelarskih vrst in ima opravljen izpit za čebelarskega mojstra. Otroke vodi na tekmovanja čebelarskih krožkarjev po Sloveniji in tudi v tujino. Letos je tekmovanje potekalo v Velenju. Na 40. državnem tekmovanju mladih čebelarjev sta bili podeljeni dve zlati priznanji v srednji kategoriji štirim učencem Osnovne šole Vojnik. Srebrno priznanje v nižji kategoriji sta prejela učenca v POŠ Nova Cerkev in eno učenca iz POŠ Socka.

 

ČD Vojnik šteje 176 članov in 58 članov čebelarskega krožka. Peter Babnik je že tretji mandat uspešen predsednik društva in hkrati terenski svetovalec ČZS. Vodi strokovna predavanja po društvih o tehnologiji čebelarjenja in z več desetletnimi izkušnjami iz prakse svetuje in uči mlade čebelarje – začetnike ravnanja s čebelami.


Dovolite mi, da na koncu zapišem še misel in rek Alberta Einsteina, ki je davnega leta zapisal: »Samo štiri leta imate ljudje še življenja, ko čebel več ne bo!«

 

Tekst in foto: Martin Goleš

Viri – literatura: Slovenski čebelar in arhiv društva

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij