Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Učna pot Antona Bezenška – Tončkova pot

V Turističnem društvu Frankolovo smo se prijavili na razpis Društva za raznolikost podeželja za ureditev učne poti Antona Bezenška in bili na razpisu uspešni.

Namen ureditve te poti je seznaniti ljudi z delom in življenjem Antona Bezenška, ki je bil utemeljitelj bolgarske stenografije. Poleg tega je bil tudi pesnik in slavist, skratka najbolj znamenit Frankolovčan. Žal v domačem kraju zelo malo vemo o njem. Čeprav je bil rojen v Bezenškovem Bukovju, je veliko bolj cenjen v Bolgariji, kjer je tudi njegov grob.

 

Z Učno potjo Antona Bezenška oz. Tončkovo potjo, kot jo na kratko imenujemo, želimo udeležencem na zabaven in duhovit način približati zgodovino kraja, življenje in delo Antona Bezenška ter šege in navade tukajšnjih ljudi, etnološko dediščino, kulturne znamenitosti ter približati živalski in rastlinski svet. Tončkova pot bo pripomogla k prepoznavnosti kraja, nudila bo možnosti razvoja turistične ponudbe domačih pridelkov in izdelkov (muzejska dejavnost, ponudba domačih dobrot, vina – najstarejše vinske sorte – kavke, ponudbe medu, kruha iz krušne peči, suhomesnatih izdelkov). Pot bo nudila tudi športne užitke, saj je precej razgibana in zelo prijetna v dolžini okoli 8,5 km.

 

Pot se začne in konča pri OŠ Frankolovo, kjer je načrtovana postavitev spominskega obeležja Antonu Bezenšku. Namesto klasičnih usmerjevalnih tabel bomo postavili ptičje hišice z odzivnikom in v vsaki hišici bo en ptič (vrabček, sinička, vrana, golob itd.), ki bo na zabaven način povedal o zgodovini kraja, o Antonu Bezenšku, povedal bo zgodbo iz vsakdanjega življenja, skratka govoril bo o dogodkih, ki bodo na posamezni lokaciji zanimivi. Za označitev dreves v parku bomo postavili nihajne gugalnice. Pred OŠ bo postavljena tudi velika obvestilna tabla, ki bo prikazovala potek in opis celotne poti.

 

Če vam je zgornji opis zanimiv in bi radi pri projektu sodelovali, nas pokličite. Sicer pa lahko naše aktivnosti spremljate tudi na Facebooku.

 

                                                                       

                                                                                                                Irma Blazinšek 

Oglejte si tudi