Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Srčki, podkvice, miklavži in parklji ...

Ljubezen se ne kupi, tudi ne proda. Ljubezen je tista, ki pride iz srca.
 

Tako je napisan eden izmed verzov, ki jih je Marjetka Pinter pripravila za udeležence delavnice krašenja medenega peciva, ki jo je Turistično društvo Frankolovo pripravilo v četrtek, 17. novembra 2011. Že med tednom je zavihala rokave in spekla  medene srčke, podkvice, prašičke, parklje in miklavže. Srčke je pobarvala lepo rdeče, tako, da smo jih samo vzeli v roke in začeli z delom.

 

Seveda nam je mojstrica pripravila tudi barve, povedala kako se pripravijo in pokazala, kako se z njimi dela. Zatopile smo se v delo; na začetku nerodne roke so začele ustvarjati vzorce in niti drobne nesreče nam niso preprečile, da ne bi nastale prave male umetnine. (slika)

 

Izdelovanje lectovega peciva sega že daleč v zgodovino. Najbolj znani so bili »dražgoški kruhki, ki so bili posebni zaradi ročno oblikovanega okrasja. Imajo obliko okrašenega srca ali krajčka – medenjak v obliki polmeseca. Fantje so z njimi obdarovali dekleta na Svete tri kralje. Sredi 19. stoletja pa se je pojavila nova oblika lecta – medeno srce. Iz razvaljanega medenega testa so izrezali figure, jih spekli in nato okrasili z drobnimi črtami, trakovi in rozetami iz ledenega sladkorja. Lepiti so začeli sličice in dodajati verze in ogledalca.

 

Tudi mi smo jih posnemali. V resnici je to umetnost, za katero bi bilo škoda, da bi bila pozabljena. Prav to smo hoteli doseči v društvu, ko smo se odločili za to delavnico. V prijetni družbi, med smehom in prijetnim klepetom, bo ta večer vsem ostal v prijetnem spominu. Marjetki prisrčna hvala za tako lepo pripravljeno delavnico, za recepte in razkritje drobnih skrivnosti pri pripravi tega peciva. Naše srčke in ostalo medeno pecivo, ki smo ga odnesli domov, so domači nekaj časa občudovali, nato pa tiste manjše, ki jih ni tako škoda, pohrustali. So rekli, da so bili lepi in  »takooo«  dobri ...

 

V prihajajočem letu vam želimo veliko srčkov; velikih, malih, lectovih, čokoladnih; največ pa tistih pravih, ki bijejo za vas in vam lepšajo življenje.

 

Irma B.,

TD Frankolovo

 

 

Oglejte si tudi