Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Seminar v Izoli 2013

V začetku oktobra, od 1. do 3.10, je Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje organiziralo seminar za vse nove člane, torej tiste, ki so se društvu pridružili v letu 2012 oziroma 2013, in ljudi, ki se jim je očesno stanje v prej omenjenem obdobju poslabšalo. Vodenje in izjemno organizacijo je prevzela tajnica društva ga. Nada Močenik.
Seminar je bil razdeljen na tri sklope, in sicer:
  • peprečevanje in blaženje socialnih ter psihičnih posledic izgube vida;
  • usposabljanje za aktivno življenje slepih in slabovidnih oseb;
  • podpora in usposabljanje slepih in slabovidnih pri uporabi tehničnih pripomočkov.

 

Kot že rečeno, se je druženje in usposabljanje novih in starih članov začelo v torek, 1. 10. 2013, ob 8. uri, ko so udeleženci seminarja odrinili izpred doma v Celju preko Žalca, kjer se jim je pridružilo še nekaj članov, do Izole. Vreme jim sprva ni bilo preveč naklonjeno, vendar pa se je v skladu z njihovo dobro voljo in željo do novih spoznanj izboljšalo, tako da jih je v Izoli pričakalo sončno ter toplo vreme.

Najprej je seveda sledilo nameščanje po sobah, čas za morebiten počitek in kosilo, ob 15. uri pa se je program pričel, najprej s predstavitvijo seminarja in novostmi na področju pravnih predpisov za slepe in slabovidne. Predstavitev in omenjene novosti sta predstavila gospa Močenik in mag. Brane But, diplominarni psiholog. Kot so zapisali udeleženci seminarja, sta oba to izvedla z veliko rahločutnosti, saj so se naučili in slišali ogromno stvari, s katerimi prej niso bili seznanjeni.

Naslednji dan so se po zajtrku odpravili tudi na dobrodošlo rekreacijo ob morju pod vodstvom tajnice društva. Ob deveti uri zjutraj se je seminar nadaljeval, tokrat s predavanjem dr. Aksinije Kermauner, o posledicah izgube vida in kako te omiliti. Dr. Krmauerjeva se je potrudila, da je v predavanje aktivno vključila vse udeležence. Drugi del tega dneva sta začinila novi in prejšnji predsednik Medobčinskega društva, gospoda Ladi Hunski in Edo Vodeb. Slednji je poslušalcem na duhovit način predstavil svoje življenje v popolni temi. Pozno popoldne je novim in starim članom Diopta predstavil lupe in druge pripomočke za slepe in slabovidne. Dan se je zaključil z večerjo na ribiški ladji, ki jo je organizirala ga. Nada Močenik. Potrudila se je, da je bil večer kar se da nepozaben, poln dobre volje in petja, za kar so udeleženci seminarja nedvomno hvaležni.

Zadnji dan se je pričel nekako tako kot prejšnji. Torej: zajtrk, rekreacija in še zadnji sprehod ob morju. Tako kot dan prej, se je tudi tokrat predavanje začelo ob deveti uri, tokrat z naslovom »Moj odnos do sebe in okolja«, avtorice Darje Matičeve, diplomirane psihologinje.

Če strnem vtise in zapise vseh udeležencev: seminar je bil s svojim tridnevnim trajanjem vsekakor prekratek, bil je popoln in nepozaben, in prav zato bi bilo zaželeno, da bi bilo takšnih seminarjev več, saj je udeležba na njih izrednega pomena. Predvsem za tiste ljudi, ki vid delno ali popolnoma izgubijo v kasnejših letih svojega življenja, ker zanje ni nikakršne rehabilitacije. Polni takšnih in drugačnih vtisov, novih poznanstev in, kot so sami dejali, spoznanj, da le niso najbolj ubogi in da sami zmorejo veliko več, so se ob 15. uri odpravili domov. Takšne in drugačne dogodke je potrebno izkoristiti, saj se Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje zanje izjemno potrudi in vanje vlaga ogromno dela, časa in navsezadnje tudi napora.

 

 Barbara Trbovc in Alojzija Pečnik

Oglejte si tudi