Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Salama je vedno nekaj boljšega

Salama je prestižna delikatesa. Izmislil si jo je mestni človek, ni pridelek kolin. Meso od kolin je šlo za čisto druge namene. Salama je postala prestižna delikatesa po želji tistih, ki so iskali nekaj novega, nekaj boljšega, da bi si »sladkali« življenje.
Mesna industrija, ki je stregla takim potrebam, je hitro našla odgovore na tako obliko povpraševanja. Kmalu se je izdelava preselila tudi med kmete, ker so imeli doma surovine in so si rekli: "Če znamo delati klobase, bomo pa tudi salamo naredili!" Sčasoma so glede na nacionalno kulturo, od koder so prihajale, nastale različne salame oziroma tipi. Celo vrsto salam so razvili Francozi, ki so tudi v izdelavi klobas kar dobro doma, čeprav mi ta primat dajemo bolj Nemcem. Vsemu svetu je znana ogrska salama zaradi značilne teksture in okusa, slavonski in vojvodinski kuleni so zgodba zase, milanska in furlanska salama je zorjena na zraku in ne pozna dima, naše so dimljene, pa še to samo štajerske, gorenjske in dolenjske, Primorci se držijo svojih zahodnih sosedov. Gre torej za umetnost zorenja. Seveda je vsebina pomembna. Poznamo veliko kombinacij; pri nas je najbolj običajna kombinacija svinjskega in govejega mesa, potem so tu divjačinske, nekateri prisegajo na to, da mora biti v salami tudi malo oslovskega mesa. Nisem naštel vsega. Pomembna je kvaliteta mesa, razmerje mešanja, količina in oblika špeha ter seveda začimbe.

 

Nato nastopi občutljivo obdobje sušenja in zorenja. Prehitro sušenje nam salamo uniči, ker jo zgrbanči, robovi potemnijo, v notranjosti nastane luknja, kjer navadno postane meso sčasoma žarko. Ni vseeno, v kakšno črevo jo damo. Salama je res prava delikatesa in šele njena kvaliteta pokaže, kdo se res spozna na to, kako narediti dobro salamo.

 

Zato so salamiade po vsej Sloveniji zelo dobrodošle, saj se z njimi širijo znanje in dobre izkušnje, rezultat pa so iz leta v leto boljše salame.

 

 Drago Medved




Poročilo predsednika ocenjevalne komisije 4. ocenjevanja salam sekcije salamarjev pri VVD Vojnik

 

 

Zgodnje petkovo popoldne 26. aprila smo se zopet po enem letu zbrali v Hrenovi v zidanici pri Štokojnikovih. Gostitelja Agica in Viki Štokojnik sta tudi tokrat pripravila vse potrebno, da smo komisija in vsi ostali, ki sodelujejo pri ocenitvi salam, lahko nemoteno opravili svoje poslanstvo.

 

Letos smo imeli 32 vzorcev salam, med katerimi je bilo tudi nekaj posebnosti, kot so ovčje salame, nedimljene salame in salame s plemenito plesnijo. Komisija je bila v naslednji sestavi: Drago Medved – vodja ocenjevanja, Edvard Kužner – predsednik ocenjevalne komisije in člani ocenjevalne komisije Viktor Štokojnik, Franci Korošec, Rado Jonak, Bojan Trkaj.

 

Splošne ugotovitve ocenjevalne komisije se nagibajo k temu, da je kakovost izdelkov bila dobra in tudi zelo dobra. Salame smo ocenili po pravilniku sekcije, kot je to običaj, in pri ocenjevanju še posebej pazili na korektnost in strokovnost presoje posameznega izdelka.

 

Vsem salamarjem čestitamo za dosežke in jim želimo tudi v bodoče veliko uspehov pri pripravi salam za domačo rabo.

 

Hvala celotni tehnični ekipi pod vodstvom Mirana Kovača, ki je odlično opravila svoje delo, hvala ocenjevalni komisiji in vodji tekmovanja Dragu Medvedu ter še posebej zakoncema Štokojnik za vse, kar storita, da  ocenjevanje dosega takšno raven.

 

 

Edvard Kužner,

predsednik ocenjevalne komisije

 

Foto: J. Vovk



Oglejte si tudi