Oceni objavo

Mladi v vojniški občini – povezovanje za danes in jutri

V četrtek, 21. maja 2015, je na občini Vojnik potekal sestanek na temo aktivnosti mladih v občini. Povabljeni so bili predstavniki mladinskih društev Vojnika, Frankolovega, Nove Cerkve, vojniškega medgeneracijskega centra, animatorjev iz vojniške župnije, skavtov in vsi drugi, ki so dejavni na področju mladine.

Mladi se v občini dokazujejo na različnih področjih. So člani raznovrstnih društev, v katerih pomagajo otrokom, starejšim in organizirajo prireditve. Glavno vprašanje je bilo, kako te mlade z vseh vetrov občine povezati, da bi združili znanje in ustvarjali skupaj. Razvile so se ideje, ki dokazujejo, da se mladi lahko povežejo in se želijo. Organizirano bo namreč poletno varstvo za otroke in delavnice na frankolovskem bazenu, kjer bodo animatorji iz vseh društev. Jeseni pa bodo organizirane računalniške delavnice za starejše, prav tako z mladimi mentorji iz vseh društev.

 

Društva počnejo mnogo stvari. Radi bi predstavili njihovo delovanje, saj so mnoga od njih manj znana ali pa ljudje ne vedo, s čim se ukvarjajo.

Mladinsko društvo Frankolovo povezuje mlade v kraju in njegovem širšem okolišu. Obstaja od leta 2004, njegov trenutni predsednik je Jakob Jakop. Pripravljajo razne projekte za mladino skozi celo leto, najbolj tradicionalen pa je Rock žur. Od leta 2011 so upravljavci letnega kopališča na Frankolovem. Vabijo vse mlade, da se jim pridružijo pri ustvarjanju novih idej.

Mladinsko društvo Vojnik organizira različne dogodke, namenjene mladim, k sodelovanju pa vabijo vse generacije. Njihov namen je druženje in motiviranje mladih k aktivnemu preživljanju prostega časa.  

V Vojniku deluje tudi društvo Most mladih. Ukvarjajo se z različnimi stvarmi, od gledališkega abonmaja za otroke do 5. razreda osnovne šole, raznih ustvarjalnih delavnic, pustnega rajanja do medgeneracijskega sodelovanja z drugimi društvi v občini. Poslanstvo društva je aktivno zapolniti prosti čas otrok in mladine.

V novoustanovljenem Medgeneracijskem centru Vojnik – Kamrica imajo različne programske aktivnosti: delavnice šivanja, peke, zeliščarstva, osebnostnega razvoja, permakulture doma (visoke grede, poznavanje lastnosti prsti) in še česa. Potrebujejo predvsem mlade, ki bi bili pripravljeni pomagati pri delavnicah z otroki.

V okviru župnije Vojnik deluje animatorska skupina zagnanih mladih, ki vsako leto pospremi birmance čez priprave do prejema zakramenta. Letos so postali lokalna enota društva SKAM (društva Slovenske katoliške mladine). Vsako poletje pripravijo oratorij – petdnevno druženje z osnovnošolskimi otroki. Druženje vsako leto obarva zgodba svetnika, s pomočjo katere se učijo krščanskih vrednot. Dneve popestrijo z delavnicami in igrami. Pridruži pa se še kakšen skriti gost. Letos bo oratorij potekal od 17. do 21. avgusta. Prijave že zbirajo na spletni strani župnije.

V podobnem duhu delujejo tudi skavti Rakove Steze 1. Njihovo poslanstvo je učenje veščin preživetja v naravi in vzgoja mladih v odgovorne državljane, ki se znajdejo v vsaki situaciji. Srečujejo se vsak teden po različnih starostnih skupinah. Vsako leto pripravijo zimovanja in poletne tabore. Letos praznujejo tudi 10 let delovanja.

Mladinsko društvo Nova Cerkev je bilo ustanovljeno leta 2012. Organizirajo od zabavnih, kulturnih, športnih in dobrodelnih dejavnosti do izobraževalnih večerov in vsestranske pomoči svojim vrstnikom in starejšim krajanom.  

 

To je le nekaj društev, ki delujejo v občini. Dosti je posameznikov, ki prav tako pripomorejo, da je občina Vojnik mladim prijazna občina

Naslednji sestanek bo 1. julija. 2015 ob 17. uri v prostorih vojniške občine. Vabimo vse, ki bi želeli sodelovati, imajo ideje za združevanje mladih in so člani kakšnega društva, ki ni bilo omenjeno, da se pridružijo ali posredujejo svoje želje ali predloge predstavnikom različnih društev.

 

Več informacij o omenjenih društvih:

 

Klara Podergajs

Foto: Jure Vovk

 

 

Oglejte si tudi