Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Letos je minilo 69 let od prihoda XIV. divizije

Letos je v februarju minilo devetinšestdeset let od prihoda XIV. divizije, katere znameniti pohod je potekal tudi v naši neposredni bližini. V počastitev spomina na hrabre borce, ki so bili težke bitke z Nemci na območju Paškega Kozjaka, smo člani Združenja borcev za vrednote NOB Vojnik - Dobrna 17. 2. 2013 organizirali spominski pohod iz Dobrne do obeležja na Brdcah nad Dobrno.
V ranem nedeljskem jutru smo se zbrali  pohodniki iz Dobrne, Frankolovega, Nove Cerkve in Vojnika v centru Dobrne. Dobro razpoloženi smo se odpravili proti spominskemu obeležju na Brdcah, kamor smo prispeli dobri dve uri kasneje. Čeprav je bila letošnja zima do sedaj zelo radodarna s snegom, ta pohodnikov ni motil. V mislih smo bili s partizani, ki so si takrat, februarja 1944, utirali pot v mnogo težjih razmerah.

 

Pri obeležju na Brdcah, ki je postavljeno v spomin na devetintrideset padlih partizanov, smo s tihim poklonom izrazili spoštovanje njim, ki so izgubili življenje v boju proti okupatorju v teh krajih februarja 1944. V nadaljevanju je spregovorila Andreja Stopar. Besede, ki jih je povzela po pesniku Srečku Kosovelu, so se nas vseh dotaknile. Čeprav zapisane pred skoraj sto leti, so bile pomembne med vojno, poseben pomen pa imajo tudi v današnjem času.

 

Po krajši spominski slovesnosti smo pot nadaljevali do domačije Pečnik, kjer so nas toplo sprejeli. Ob dobri malici, toplem čaju je vzdušje postalo še boljše. Predvsem so bili iskrivi najmlajši med nami. Čez čas smo nadaljevali pot v dolino, kamor smo se varno vrnili malo pred petnajsto uro. 

 

Samo Kunej

Oglejte si tudi