Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
24°C
5°C
Oceni objavo

Jesen prihaja v deželo!

Jesen so vojniški vinogradniki svečano obeležili s postavitvijo društvenega klopotca, kar naj bi, po besedah župana Branka Petreta, postalo tradicionalno. Župan je pohvalil tudi vojniške vinogradnike, da lepo skrbijo – urejajo zanimiv prostor ob glavni cesti nasproti Mercatorjeve trgovine v Vojniku.

 

Obljuba župana ob lanski slovesni postavitvi klopotca, da odda vinogradnikom prostor v najem za 99 let, so v društvu vzeli zelo zares. Izdelali – postavili so klopotec (simbol slovenskega vinogradništva), posadili trto sorte chardonnay, razstavili velik lesen sod (1200 l), postavili lep umetniški razstavni predmet iz kovinskih obročev za sode (avtor Mirko Krašovec), pripravljajo oporo – »štajersko brajdo« za posajeno trto.

 

Zanimiva lokacija je še kako primerna za reklamne panoje – obvestila za društvene prireditve vinogradnikov, razstavo prelepih velikonočnih pirhov itd. Avtorja pirhov sta Zdravko Stropnik in Mirko Krašovec. Iz preproste ideje (Miran Kovač) je nastal prelep urejen prostor, kjer se ustavi marsikatero oko. Z gotovostjo lahko zapišemo, da nas taki prostori, ki jih je v občini Vojnik veliko, duhovno bogatijo ter poskrbijo, da imamo radi svoj kraj. To lahko vojniški vinogradniki na svojih pohodih Od kleti do kleti (letos že VIII.) še kako potrdijo.

 

Po slovesnem dvigu klopotca, ki so ga popestrili Godba na pihala Ljubečna, Joškova banda, mladi harmonikar Luka, so prizadevni organizatorji vse prisotne povabili na prigrizek in kozarček vina Vojničan.

Po tradicionalni X. vinski trgatvi, ki je bila 24. septembra 2016, vas vinogradniki vabimo na XI. martinovanje, ki bo v soboto, 12. novembra 2016.

 

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: arhiv društva

Oglejte si tudi