Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Golaž žur na Frankolovem

Golaž ni slovenska jed, a je med Slovenci vseeno zelo priljubljen. Zanj si je treba vzeti čas in ga kuhati več ur, najboljši pa je, če se kuha v kotlu nad odprtim ognjem. Prileže se z domačim kruhom in v dobri družbi.

Turistično društvo Frankolovo je organiziralo to prireditev letos že četrtič. Deset skupin si je vzelo čas in se lotilo kuhanja. Pobudnika prireditve, Bogdan Lilija in Toni Brecl, sta z zadovoljstvom opazovala skupine, ki so se trudile s pripravo. Vsaka je lepo okrasila mizo, s seboj prinesla tudi kaj dobrega za pod zob. Poleg zgoraj omenjenih Bogdana (Elektroinženiring Lilija) in Tonija (TD Frankolovo), ki vsak s svojim pomočnikom kuhata po različnih slovenskih krajih, je na prireditvi sodelovalo še 8 skupin: društvo Dobra volja iz Pristave pri Vojniku; skupina Pri vročem kotličku iz Vojnika; Dan ljubezni in skupina Plaža, obe iz Rimskih Toplic; skupina Turističnega društva iz Nove Cerkve; s Frankolovega pa društvo Talon, skupina Turist in skupina Graščaki.

Kljub slabemu vremenu so bili udeleženci in organizatorji dobre volje. Ob zvokih mladega ansambla Žurerji so skupine hitele s pripravo golaža, komisija pa si je pridno ogledovala in ocenjevala njihovo delo skladno s točkovnikom.

Šli smo tudi po Tončkovi poti. Skupina pohodnikov se ni ustrašila mokrega in slabega vremena, dobro razpoloženi so prispeli nazaj prav takrat, ko je bila na vrsti pokušina golaža.

Najboljšega so skuhali v skupini Graščaki, v kateri sta kuhala Denis Klinar in Mitja Oberčkal s pomočniki, drugo mesto so zasedli naši gostje iz Rimskih Toplic – skupina Plaža in 3. mesto TD Nova Cerkev, ki so na tem področju že preizkušeni. Vsi ostali so bili četrti, saj so bili po mnenju komisij golaži Edija Kužnerja, Staneta Zottla in Branka Špesa resnično dobri.

Vse skupine so za sodelovanje prejele priznanja in nagrade, prve tri tudi medalje.

Lažjo organizacijo prireditve so nam s svojimi prispevki omogočili: Gostilna pri Gašperju iz Ivence, naše domače gostišče Turist s Frankolovega, Mesnine Celje, Hilda Goršek, Turizem na kmetiji Goršek in Lojzka Operčkal v obliki slastnega domačega kruha.

Vsem skupinam in donatorjem se iskreno zahvaljujemo in kličemo nasvidenje prihodnje leto.

 

          

 

Irma Blazinšek

 

 

Oglejte si tudi