Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
15°C
JUTRI
34°C
17°C
Oceni objavo

Praznik vina, salam in kruha

Organizator: vinogradniško vinarsko društvo občine Vojnik

Vojnik, 18. maja 2024 ob 19.00

Miran Kovač, predsednik društva:

Spoštovane vinogradnice, spoštovani vinogradniki, spoštovani salamarji, spoštovani vsi kateri boste ta zapis brali,in vsi ki po letu dni zopet praznujete z nami na našem prazniku VINA, SALAM in kruha. Čas vse prehitro beži in zopet pogledujemo na prehojeno pot, da vidimo rezultate svojega dela, na katere smo ponosni tako vinogradniki kot društvo v celoti.      

V tem zapisu vas ne bom utrujal s podatki, kaj smo naredili, za to pride priložnost kdaj drugič. Želim vas spomniti na nekatere pomembne  dogodke, ki so bili izjemni za naše društvo.

Za mano je prvo leto predsedovanja in v tem letu se je zgodilo  veliko dobrega in tudi nekaj slabega. Da ne boste mislili, da je slabo povezano z delovanjem društva, bog ne daj. Te slabe stvari se nanašajo na pridelovalne pogoje, ki so nas spremljali skozi celotno preteklo leto. Pestile so nas obilne padavine, posledično pa ogromno rastlinskih bolezni proti katerim se je boril vsak po svojih najboljših močeh. Kdor je uspel ohraniti trto v dobrem zdravstvenem stanju, se je počasi že po tihem veselil lepega pridelka in trgatve. A je udarilo neurje s točo in vsak pri sebi ve, kako se je končalo. Nekateri niste imeli kaj potrgati, nekateri ste se celo odločili in zaključili  zgodbo o pridelavi grozdja. Ker vinogradniki zlepa ne obupamo, smo za dobro vino pripravljeni storiti marsikaj. In tako smo po priporočilih stroke in z leti pridobljenim znanjem uspeli pridelati kvalitetno vino. A vendar brez truda ni šlo.

Skrbno delo in trud v kleti je bil poplačan na  OCENJEVANJU VIN LETNIKA 2023, ki je bilo izvedeno 26.04. 2024, v Domu sv. Jerneja v Vojniku. Kljub zahtevnim pogojem pridelave grozdja in kletarjenju, smo uspeli pridelati odlično vino. Od 84 zbranih vzorcev, je 52 vin prejelo  zlato priznanje - vrhunska vina in 24 vin srebrno priznanje - kakovostna vina. Zaradi težav pri kletarjenju, je bilo  9 vin izločenih. Najbolj sem ponosen na povprečno oceno vin letnika 2023, ki znaša  kar 18,15 točke. Kljub vsem težavam, so naša vina zelo kvalitetna - ZLATA. 

Društvo je tudi letos v okviru sekcije salamarjev  organiziralo že 15. OCENJEVANJE SALAM. Ocenjenih je bilo  25 salam in 7 špehovk. Po ugotovitvi strokovne komisije so bile letos vse salame izjemno kvalitetne in odličnega okusa.

Tudi letos so nam skrbne gospodinje spekle domač kruh. Za njihov trud in prizadevanje se jim iskreno zahvaljujem, saj se vsi zavedamo koliko truda in ljubezni je potrebno za dišeč in slasten hlebec kruha.

Vsem, ki ste prinesli na ocenjevanje VINO in SALAME se  iskreno zahvaljujem.  vsem prejemnikom PRIZNANJ  pa iskreno čestitam in upam, da se naslednje leto zopet odzovete našemu vabilu.

Poglejmo še  dogodke, ki se ne zgodijo vsako leto. A je za njih potrebno večletno delo in izjemen trud, da okolje prepozna tvoje prizadevanje, vztrajnost in skrb za napredek kraja v katerem deluje društvo. Prav je, da vas spomnim na te lepe dogodke.

FRANC BEZOVŠEK z ženo TANJO je prejel PRIZNANJE KRAJEVNE SKUPNOSTI VOJNIK, za dolgoletno vztrajno in prizadevno delo v našem društvu. OBČINA VOJNIK JE nagradila  FRANCA DAJČMANA, ki skrbi za  našo potomko modre kavčine na občinski stavbi z  ŽUPANOVIM  PRIZNANJEM, za izjemno skrb in vzdrževanje najstarejše trte na svetu.

5. oktobra 2023, je tudi naše društvo prejeli visoko občinsko priznanje, BRONASTI VOJNIŠKI GRB, za 20-letno delovanje na področju vinogradništva in vinarstva s poudarkom na  strokovnem izpopolnjevanju svojih članov, dvigu kakovosti pridelave vina in kulture pitja ter za promocijo domačega kraja Vojnika tako doma in v tujini.

Za vse zgoraj našteto ste zaslužni vsi člani društva in Občina Vojnik, ki z združenimi  močmi pomagate pri delovanju društva. In  še več, pomagate ohranjati naše griče v vsej svoji lepoti, čeprav naši člani postajajo vedno starejši, a kljub vsemu kažejo neizmerno ljubezen do vinograda.

Ob takšnem priznanju se pokaže, kako smiselna je bila ideja o ustanovitvi društva pred 20. leti. Na nas vseh je, da z delom nadaljujemo po začrtani poti napredka in strokovnosti.

Ker pa je danes v Vojniku praznik,  PRAZNIK VINA,SALAM IN KRUHA, naj zaključim z akrostihom  besede VOJNIK, katere avtor je član strokovne komisije  ocenjevanja vin, MIRAN REBRC in se glasi takole

 VINO JE:

Vrhunsko  je,

Odlično  je,

Jasno  je,

Navdušojoče  je,

Iskrivo  je,

Krasno  je, VINO VOJNIŠKO!

Torej še kako velja društveni slogan: PIJ MALO, PIJ DOBRO !!

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi