Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Enajsti kramarski sejem na Frankolovem

V nedeljo, 9. 9. 2012, je društvo TALON izpeljalo poletni kramarski sejem. Tokrat so prikazali obdelavo lesa oziroma hlodovine.
Društvo je organiziralo tudi tekmovanje v žaganju "colekov" s klasično žago, imenovano “amerikanka” ali po domače “cuk” žago, pri katerem sta potrebna dva tekmovalca. Člana društva Jani Kozmus in Vlado Mlinar sta sestavila sedem ekip. Tudi ženske so se pomerile in bile zelo uspešne. Ob bučnem navijanju obiskovalcev in zvokih glasbe je bilo tekmovanje zanimivo. Po koncu tekmovanja so se v žaganju lahko preizkusili ostali obiskovalci, saj večina že dolgo ni žagala drv na tak način. Sledila je podelitev skromnih nagrad za prvo, drugo in tretje mesto, za preostale tekmovalne ekipe pa priznanja. V tekmovalni ekipi moških sta zmagala Srečko Petrušič in Ivan Kočevar, oba člana Društva Talon, v ženski konkurenci pa nečlanici oziroma hčerki članov društva Suzana Kremžar in Tadeja Mlinar.

Zahvaljujemo se Dušanu Fijavžu, ki je društvu podaril les, Klemnu Pinterju, ki je prezentiral prevoz lesa s konji, in Martinu Selčanu, ki je pokazal, kako je najprej treba obdelati hlodovino. Ob spremljavi mladih deklet  ansambla BOROVNIČKE je delo teklo še hitreje.

Ves dopoldan je odmevala domača glasba. Predsednica društva ga. Nada je predstavila vse naše vedno dobrodošle predstavnike in predstavnice raznovrstnih stojnic, saj imajo  vedno ponuditi kaj novega in izvirnega . Zahvaljujemo se vsem, posebno še društvu DELOVNIH INVALIDOV iz Celja, ki so s svojimi izvirnimi izdelki popestrili sejem, ter društvu za biološko-dinamično kmetovanje AJDA.

 

Obiskovalci so se lahko okrepčali s pijačo in jedačo - tradicionalno s čevapčiči in talonovsko gobovo juho. Ni pa manjkal niti srečelov, a je srečk prekmalu zmanjkalo.

 

Vsi člani in članice društva, ki so pripomogli k izvedbi sejma, si želijo le večjega obiska predvsem domačinov, kajti sejem obiščejo v večini drugi obiskovalci. Za prihodnje leto zopet pripravljamo pomladanski kramarski sejem s predizborom harmonikarjev za POHORSKO COKLO in poletni kramarski sejem, na katermem bomo prikazali kaj iz zakladnice etnologije.

 

 

Povabili vas bi še na pohod k polnočnicam z baklami v Črešnjice

na božični večer, 24. 12. 2012.

 

 

Dragica Mlinar

Foto: Jure Vovk

 

Oglejte si tudi