Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

DU Vojnik vabi na izlet Jesenski biseri

Društvo upokojencev Vojnik vabi člane na zanimivo potovanje po domovini: na Dolenjsko in na Bizeljsko, 28. oktobra 2021. Odhod avtobusa iz Vojnika ob 07. 00 uri. Sledi vožnja v smeri Ljubljane, proti Dolenjski do Stične.

Cistercijanski samostan je eden najdragocenejših kulturnozgodovinskih spomenikov na Slovenskem. Kljub gradbenim posegom v 15. stol. in obsežni barokizaciji lahko v zasnovi samostanske cerkve najdemo še romanske slogovne prvine, ki so jih v Stično prinesli beli menihi s francoskim mojstrom Michaelom na čelu. V spremstvu lokalnega vodnika si bomo ogledali samostanski del s križnim hodnikom in cerkvijo ter muzejske zbirke v Muzeju krščanstva na Slovenskem. Ob koncu ogleda bomo imeli še čas stopiti v samostansko lekarno, kjer boste lahko kupili kakšen spominek ali katerega od mnogih zdravilnih čajev patra Simona Ašiča.

Z vožnjo bomo nadaljevali do kartuzijanskega samostana PLETERJE, ki ga je leta 1403 ustanovil celjski grof Herman II. Samostan je svoj vrhunec doživel v prvi polovici 15. stol., z izumrtjem rodbine Celjskih pa je začel postopoma zamirati. Šele konec 19. stol. so ga zopet obnovili kot kartuzijo, danes edino še delujočo v Sloveniji. Od nekdaj mogočnega kompleksa je pretrese stoletij preživela samostanska cerkev, ki s svojo nadvse preprosto arhitekturno zasnovo zvesto sledi zahtevam kartuzijanskega redu. Cerkev je eden pomembnejših spomenikov gotske arhitekture pri nas. Tam si bomo ogledali multivizijsko predstavitev zgodovine kartuzije in življenja kartuzijanov. V bližini najdemo muzej na prostem, in tu bomo slišali zgodbo, kako je lastnik tega muzeja vse to uredil in oživil. Do naše končne točke prijetnega izleta naredimo še postanek na Bizeljskem, kjer si ogledamo lokalno posebnost – repnico.  Repnice so jame, skopane v kremenčevem pesku, ki ga je na območju Bizeljskega pred milijoni let naplavilo Panonsko morje. Ime so dobile po repi, ki so jo ljudje poleg drugih poljskih pridelkov shranjevali v njih. Peščene luknje spadajo med avtohtono naravno, zgodovinsko, etnološko in kulturno dediščino tega območja.

Za tem ko nam bo prijazen gospodar razkazal repnico, nas bo še pogostil s kozarčkom svojega domačega bizeljskega vina. Za prijeten zaključek dneva si bomo v osrčju Kozjanskega parka privoščili pravo kozjansko kosilo. Vrnitev v Vojnik predvidevamo okoli 20.00 ure.

Strošek izleta 45 € je preračunan na 40 oseb in vključuje:  turistični prevoz na omenjeni relaciji, strošek cestnin in DDV, vstopnine v samostan Stična, Pleterje, muzej na prostem, repnico s 4 vzorci vina, sir in kruh, kosilo v gostilni (2 juhi, 2 vrsti mesa, priloga, solata, sladica, priprava)  in organizacija izleta – Franci Korošec.

NUJNO JE POTREBNO UPOŠTEVATI PCT POGOJE!

OKVIRNI POTOVALNI NAČRT:

- VOJNIK,                   7.00  -   kava proti Grosupljem 8.15 – 8.45

- STIČNA                     9.30 – 11.00

- PLETERJE            12.00 – 14.00

- BIZELJSKO            15.00 – 17.00 (repnica)

- KOSILO -                17.15 – 18.30

- ODHOD DOMOV  18.30 – 20.00

Izlet vodi vodič z licenco Franci KOROŠEC.

Prijave zbira koordinatorka Ana RAVNAK (041/941-219) do 22. oktobra 2021:              

MALICA IN PIJAČA IZ NAHRBTNIKA VSAKEGA POSAMEZNIKA!

Program je v priponki. 

DU Vojnik

Janez KOROŠEC, predsednik

 

 

Oglejte si tudi