Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Blagoslov konj na Frankolovem

Zakaj pravzaprav blagoslavljamo konje? Zakaj blagoslavljamo tudi druge stvari, npr. avtomobile, motorje, hiše, pri nas tudi padala in podobno?
Na spletu in drugje zasledimo različne razlage. Blagoslov je eno izmed najbolj preprostih orodij, s pomočjo katerega lahko sebe osvobodimo jeze, besa, strahov in vsega, česar se v življenju bojimo. Prav tako močno orodje za našo osebnostno rast je odpuščanje. Tudi hvaležnost je energija, ki preobraža, zdravi in izpolnjuje naše življenje. Za srečno, zdravo in uspešno življenje je treba blagosloviti, odpustiti in biti hvaležen.

 

Tudi mi smo hvaležni, da se lahko družimo in se vselimo. Da smo kljub vremenskim neprijetnostim pridelali lepo, zdravo hrano, kakovostno grozdje, ki bo dalo vrhunsko vino, če bomo znali uporabiti talente, ki smo jih prejeli. Hvaležni smo tudi, da smo zdravi in imamo zdrave živali, tako tiste, ki nam pomagajo pri delu, kot tiste, ki jih imamo za družbo. Da se med seboj razumemo in skušamo delati z roko v roki.

 

Trudimo se, da bi v vsem dobrem čim bolj posnemali sv. Martina, ki je nekoč na konjskem hrbtu potoval skozi naše kraje, zato na njegov god Turistično društvo Frankolovo organizira blagoslov konj. Ob njegovem kipu, ki smo ga lani ob 1700 letnici rojstva dobili v dar, smo v nedeljo, 12. novembra 2017, opravili obred blagoslova konj že šestnajstič, ker jih imamo radi, ker so del nas, ker so nam v preteklosti pomagali pri delu, danes pa z njihovega hrbta ali z njihovo močjo prevažanja občudujemo prelepo naravo. Z blagoslovom nam bog obljublja pomoč in napoveduje milost.

 

Kar 35 konjenikov je bilo hvaležnih za blagoslov, za kar gre zahvala p. Branku Cestniku. Zahvala tudi delu cerkvenega pevskega zbora, mlademu ansamblu Zvezde, ki ga sestavljajo trije fantje iz OŠ Antona Bezenška Frankolovo, ter Žigu in Luki, ki sta imela s svojima harmonikama tako obširen repertoar, da jima vsega ni uspelo odigrati, in vsem, ki ste prireditev obiskali in nam s tem izrazili podporo pri delu.

Tekst: Irma Blazinšek
Foto: Dolfi Jakop
 

Oglejte si tudi