Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
1°C
-6°C
JUTRI
4°C
-2°C
Deli
7605

V opomin in spomin

Pred 72 leti je nemški okupator na Stranicah pri Frankolovem storil hud zločin nad popolnoma nedolžnimi ljudmi, med katerimi je bil tudi moj brat Franc Cvikl iz Landeka 17 pri Novi Cerkvi. Oba sva se rodila pod isto streho, vendar je on moral umreti, ko je bil star komaj 17 let in 5 mesecev.

Obešanje talcev v Grabnu pri Stranicah spada med najhujše nacistične zločine na slovenskem ozemlju v letih 1941–1945 in je po obsegu in načinu morije primerljivo z najsurovejšimi zločini druge svetovne vojne. Okupator ga je storil slabe tri mesece pred njenim koncem, natančneje 12. februarja 1945, kot maščevanje in povračilo za partizansko zasedo v soteski Tesno, v kateri je 2. februarja padel eden najpomembnejših nacističnih funkcionarjev, celjski okrožni vodja in deželni svetnik Anton Dorfmaister, ki je za posledicami ran naslednji dan umrl v celjski bolnišnici. V zameno za njegovo življenje so nacisti v mariborskih, celjskih in trboveljskih zaporih izbrali 100 talcev, med katerimi je bilo precejšnje število v nemški ofenzivi ujetih, ranjenih in bolnih partizanov.

 

Že dan pred eksekucijo so Nemci v celjskem Starem piskru zbrali vse talce, predvidene za usmrtitev, ter jih naslednji dan že pred osmo uro zjutraj (zvezane z žico z rokami na hrbtu) s kamioni pripeljali na močno zastraženo prizorišče zločina. Za njegovo izvedbo je bil določen oddelek nemške pomožne policije pod nadzorom najvišjih gestapovskih častnikov. Dva pomožna policista sta se prostovoljno javila za rablja in na jablane ob cesti obešala talce, pri čemer je bilo na posamezna drevesa obešenih tudi do pet ljudi. Krvavo početje je trajalo skoraj tri ure in je bilo končano okoli poldneva. Talci so viseli do 14. ure, vse dokler jih niso za to določeni zaporniki sneli ter zagrebli v dva skupinska grobova. Tragični 12. februar 1945, ko je na Stranicah življenje izgubilo 100 zavednih Slovencev (obešenih je bilo 99 talcev, eden je bil ustreljen pri poizkusu bega), sodi med najmračnejše dni slovenske zgodovine in odraža vso brutalnost nemškega okupatorskega režima na Slovenskem med drugo svetovno vojno.


Zahvaljujem se nečaku, soimenjaku Juriju Cviklu, ki mi je pomagal sestaviti članek.


Jurij Cvikl

Foto: Lea Sreš

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!