Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Podpisi za pločnik in kolesarsko stezo

Vojnik je čudovita občina, ki je že v rimskih časih predstavljala stičišče obrtnih in služnostnih poti. To območje je od nekdaj povezovalo sever z jugom. Zaradi specifične lege je skozenj vedno potekal intenziven promet, ki se tudi v sodobnem času nenehno povečuje. Povečevanju prometa pa prometna infrastruktura ob regionalnih cestah že desetletja ne sledi, kar v zadnjem času postaja vedno večja težava predvsem za pešce in kolesarje. Poleg tega, da je vozil vedno več, so ta čedalje večja in hitrejša. Pešci so izrinjeni na rob ceste, kolesarji prisiljeni kolesariti med vozili, s čimer povzročajo sive lase voznikom na preveč zasičenih državnih cestah.
Vemo, da je za izgradnjo pločnikov in kolesarskih stez ob državnih cestah odgovorna predvsem država, ki pa je na Vojnik hote ali nehote pozabila. Da bi Republiko Slovenijo opomnili na nevzdržno stanje na področju prometne infrastrukture, smo v Občinski organizaciji Socialnih demokratov pripravili pisno Zahtevo za izgradnjo pločnikov in kolesarskih stez ob regionalnih cestah v občini Vojnik. Občane smo s plakati in preko spleta povabili na podpis zahteve. Prebivalci vseh starosti so akcijo zbiranja podpisov lepo pozdravili, še preden smo jo sploh začeli. 


Akcijo smo izvajali v tednu mobilnosti, ko se še bolj poudarjajo prednosti, ki jih prinaša hoja in uporaba okolju prijaznih prevoznih sredstev. Podpisovanje zahteve smo izvajali od 15. do 16. septembra med 16. in 18. uro ter v soboto, 17. septembra, med 9. in 11. uro. V tem kratkem času se je podpisalo 884 oseb. Če bi akcijo izvajali le nekaj ur več, bi številka zbranih podpisov postala štirimestna, kar je kazalnik, da prebivalci občine Vojnik to vrsto infrastrukture resnično želimo in potrebujemo. Podpisniki so med podpisovanjem poudarjali, da je skrajni čas, da se nekaj zgodi, ker pomanjkanje pločnikov in kolesarskih stez ob regionalnih cestah upočasnjuje promet, povečuje koncentracijo izpušnih plinov, predvsem pa povečuje ogroženost najšibkejših udeležencev v prometu, med katerimi so tudi otroci. Poudarili so, da otroci ne morejo sami na popoldanske dejavnosti, treninge ali preprosto do igrišča, ker so na cesti v smrtni nevarnosti. Podpisniki so izrazili tudi skrb glede pomladi 2017, ko bo prišlo do dodatnega povečanja prometa zaradi obnove predorov na avtocesti Celje–Maribor.


Zahtevo smo naslovili na župana Občine Vojnik in na Ministrstvo za infrastrukturo, ki je odgovorno za izvedbo prepotrebnih projektov. Županu Branku Petretu je zahtevo s podpisi predal predsednik Občinske organizacije SD Vojnik Samo Kunej. V nagovoru ob predaji je povedal, da verjame, da bo Zahteva – opremljena z 61 stranmi preglednic, na katerih je bilo vpisanih in podpisanih 884 oseb – županu, kot glavnemu pogajalcu iz naše občine, koristila pri prepričevanju državnih uradnikov, sekretarjev  in odgovornih ministrov, da se čim hitreje lotijo projektov za izgradnjo nujno potrebnih pločnikov in kolesarskih stez ob vseh regionalnih cestah v občini Vojnik.


Samo Kunej je župana Branka Petreta prosil, da pristojnim prenese opozorilo, da akcija podpisovanja Zahteve za izgradnjo pločnikov in kolesarskih stez ob regionalnih cestah v občini Vojnik ni bila enkraten dogodek, ampak jo bomo, poleg drugih dejavnosti, še izvajali in s tem opozarjali na neurejeno stanje v naši občini, dokler bo to potrebno. Občinska organizacija SD Vojnik se zahvaljuje Občini Vojnik, ki je pripravila stojnico za zbiranje podpisov, in KZ Vojnik za dovoljenje za uporabo prostora. Vsem se zahvaljujemo za razumevanje in podporo, kajti le tako smo lahko uspešno izpeljali akcijo, za katero verjamemo, da bo pripomogla k izboljšanju ravni življenja vseh prebivalcev občine Vojnik.


Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste se podpisali pod zahtevo. Vemo, da ste nekateri prišli izključno oddat svoj podpis, kar še posebej cenimo.

 

Samo Kunej

Oglejte si tudi