Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Božični Vojnik postal slovenski hit

Organizatorji so našteli med 40 in 50 tisoč obiskovalcev, naslednji božič bo še kakovostnejši
Lesene, plastične, kovinske, glinene, steklene, papirnate jaslice … Celo odslužene gasilske črpalke so se znašle v vlogi svete družine. Mirno lahko tako zatrdimo, da ga ni materiala, naravnega in umetnega, ki ga ustvarjalci, ki so sooblikovali drugi Božični Vojnik, ne bi s pridom uporabili. In takšnih ustvarjalcev je bilo v tej sezoni kar 93. »Božični Vojnik je zbral cele družine, povezoval vasi in društva, povezoval je različne skupine ljudi, navdihoval je posameznike kiparje, slikarje in preproste ljudi, ki so s svojo neverjetno ustvarjalnostjo naredili Božični Vojnik kot projekt toplih in raznolikih podob. Naredili smo projekt neštetih, v katerem se čuti nešteto src. V njem je mogoče prepoznati toplino, ki jo še premorejo ljudje, tudi v neprijaznih časih. V Božičnem Vojniku je mogoče občutiti bogastvo otroške duše, ki se skriva v vsakem človeku,« je ob otvoritvi drugega Božičnega Vojnika poudaril Benedikt Podergajs, človek, v katerem je dolga leta tlela ideja o Božičnem Vojniku.

Ob pomoči Turističnega društva Vojnik in podpori Občine Vojnik je ideja predlani prvič zaživela. Medtem, ko so nekatera druga mesta v prednovoletnem času denar vlagala v blišč luči, oživitev pravljičnih bitij in podobno, je Vojnik svojo turistično podobo zgradil z jaslicami, nad katerimi so bili obiskovalci preprosto ganjeni. Parkirišča v okolici so bila vse dni Božičnega Vojnika, še posebej pa v božično-novoletnih počitnicah, popolnoma zasedena, zelo dober je bil tudi obisk vseh spremljajočih prireditev. Tokrat so namesto dveh zaživele kar tri ulice v neposredni bližini farne cerkve v Vojniku in skupaj tvorile prijetno krožno pot, po kateri so se prehodili obiskovalci od blizu in daleč (tudi iz tujine); skupaj so jih našteli med 40 in 50 tisoč.

 

Uspela atrakcija Vojnika je organizatorjem dala polet, da so že v tem času začeli razmišljati, kaj vse bi v tretji ponovitvi Božičnega Vojnika še postorili. »Vsekakor ga želimo nadgraditi. Dvigniti želimo raven prireditev, torej ne same količine, temveč kakovost. Radi bi nadgradili tudi dodatno ponudbo, da bodo stvari še bolj stekle,« napoveduje predsednica Turističnega društva Vojnik Nataša Kovačič Stožir. Že drugi Božični Vojnik je bil v mnogih pogledih nadgradnja prvega. Drobni sladki prigrizki, ki so najbolj teknili mlajšim obiskovalcem, so bili eni od teh. Odprtje razstav (tudi notranjih jaslic) tudi v prazničnih dneh, kot na sam božični dan, je bila tudi nadgradnja.

Tekst: Rozmari Petek
Foto: Matjaž Jambriško

 

Oglejte si tudi