Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

5. stoletnica v Špesovem domu

Ga. Rozalija Jekl je bila rojena 31. 8. 1912. Vedno prijazna in nasmejana gospa se je rodila v Jesenici pri Cerknem. Bila je prva izmed 13 otrok, ki so se rodili očetu Tomažu in mami Alojziji. Poleg nje sta sedaj živi še sestri Milka in Kristina ter brat Peter, ki jo tudi kdaj obiščejo.
V osnovno šolo je hodila v kraju Orehek pri Cerknem. Ga. Jekl je zaradi vloge najstarejšega otroka morala hitro poprijeti za dela doma, prav tako pa je delala kot dekla na raznih domačijah. Življenje včasih ni bilo lahko, zato jo je življenjska pot in iskanje dela vodilo v svet. Tako je s trebuhom za kruhom skupaj z sestro Marijo šla služit v Milano. V Italiji je preživela kar nekaj let, ko se je pričela vojna, pa se je vrnila nazaj v Slovenijo, na Štajersko. Tam se je zaljubila v že pokojnega moža, Stanka. V Škofji vasi sta si ustvarila dom in rodila sta se jima dva otroka. Hči Irma živi v Italiji, sin Milan pa biva v Škofji vasi in mamo redno obiskuje.

Ga. Jekl je stanovalka našega Doma od leta 2009. Je zanimiva gospa, ki ji v našem domu v šali pravimo mamica, saj je od večine stanovalcev starejša za celi dve desetletji. Pred leti je v prostem času veliko klekljala, pletla copatke za svoje vnučke in brala. V največje veselje ji je bilo, kadar je popazila na svoje štiri vnukinje, danes pa se še posebej razveseli svojih 3 pravnukov. Imela je veliko sosedov, s katerimi se je rada družila in poklepetala in jo tudi dandanes obiščejo v Domu. Velikokrat posedi na oddelku, nikoli slabe volje. Po njenem primeru bi lahko sklepali, da dobra volja najverjetneje res odganja bolezen in podaljšuje življenje.

Dragan Žohar,
direktor

 

Oglejte si tudi