Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

100 let kapele v Ivenci

Znamenja, mali pomniki, so bogato posejani po slovenskih tleh. Predstavljajo del slovenske kulturne krajine, so naša preteklost in značilnost. Tudi Ivenca ima svojo lepo kapelo. Ivenca je strnjeno naselje, ki leži ob cesti Slovenske Konjice–Celje, v ozki dolini, ob izlivu Drežnice v Tesnico. V vasi je bila nekoč kovačnica, obratoval je Skamnov mlin. V povodnji leta 1954 sta Skamnova žaga in Vriskov mlin obstala. Leta 1728 so pri obnavljanju ceste odkrili devet rimskih miljnikov, na katerih je zapisana oddaljenost do Celeie (Celja). Zdaj so vzidani v Dvorni knjižnici na Dunaju (Slovenski krajevni leksikon, 1976).
Vsako leto  junija imamo v Ivenci večernice pri kapelici. Letos pa je bilo še posebej slovesno, saj smo praznovali 100 let kapelice. Pri iskanju odgovora, zakaj je bila postavljena, si pričevanja nasprotujejo, ve pa se, da je bilo to daljnega 1917. Zob časa in preurejanje ceste sta jo načela, zato je bila prvotna kapelica porušena in pred desetimi leti postavljena nova. Za spomin in kot dokaz smo ohranili del stare kapele.

 

Svečane večernice je vodil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, naš rojak, ki je v mladosti neštetokrat šel mimo kapelice. Pridružila sta se mu še rojak mag. Tone Vrisk, župnik v Črni na Koroškem, in vojniški župnik Anton Perger. Veseli smo bili, da sta se pridružila tudi župan Branko Petre in Lidija Eler Jazbinšek, predsednica Sveta KS. Peter Vrisk je predstavil, kako je kapela nastajala. Hvaležni smo Franciju Skamnu, ki skrbi za kapelico, Darku Doklerju, ki ureja okolico, Mirku Krašovcu, ki poskrbi za rože, in Jožetu Grilcu, ki vedno priskoči na pomoč.

 

Po blagoslovu je sledilo prijetno druženje, za katero sta z odlično pripravljeno hrano poskrbela Boža in Stane Zottl. Pridne gospodinje so poskrbele za kruh in pecivo, moški del pa za pijačo. Dež nam je zmotil začetek, a si je na koncu premislil in posijalo je sonce. Da je bilo vzdušje še bolj veselo in da smo lahko zaplesali, je poskrbel Franci Pogladič s svojo harmoniko.

 

Tekst in foto: Branka Šket

 

 

Oglejte si tudi