Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 19.08.2017

oblačno
Ponoči in zjutraj bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, na Primorskem okoli 20 stopinj C.
15°C | 28°C
nedelja, 20.08.2017
15°C | 24°C
ponedeljek, 21.08.2017
8°C | 25°C
torek, 22.08.2017
8°C | 25°C
sreda, 23.08.2017
10°C | 26°C
Opozorila
Petek, 18.8.2017 ob 19h
Dodatnega opozorila ni.
15°C
28°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske Županova beseda

Županova beseda


ŽUPANOVA BESEDA

| |
29.01.2013      15:39
A A

Županova beseda


Obdobje po novem letu pomeni na Občini čas, ko pripravljamo Zaključni račun in naredimo temeljit pregled opravljenega dela v preteklem letu. Toda naše aktivnosti, to je priprava projektov za tekoče leto in skrb za realizacijo proračuna tako po vsebinski kot tudi finančni strani, dajejo našim prizadevanjem močan podton dodatne angažiranosti.


Župan občine Vojnik Benedikt Podergajs
Župan občine Vojnik Benedikt Podergajs
Deli:

1.  

Pa vendar tudi ta čas prinaša zanimive dogodke naših marljivih društev, priča pa smo bili tudi uradni otvoritvi  PRODAJNEGA SALONA ČEPIN 24. JANUARJA, KO SO GOSTILI OBILICO POMEMBNEŽEV. V občini smo veseli tega dogodka, ker tudi ta - kot mnogi pred njim - potrjuje primerno in pravočasno odločitev za poslovno obrtno cono Arclin, ki se vztrajno polni. Družini Čepin želimo veliko poslovnih uspehov, še posebno v časih, ko nakupi avtomobilov niso naša prioritetna dejanja, so pa seveda velikokrat prepotrebna nujnost. Zato v takih trenutkih ne pozabimo na domačega trgovca.

 

2.

Običajno ne pišem o projektih, ki so podprti s proračunom, ki smo ga sprejeli za letošnje leto, ampak bom izjemoma zaradi pobude nekaj občanov omenil najvažnejše, ki jih bomo predvidoma realizirali do konca tega leta, nekatere pa vsaj začeli in jih potem dokončali v naslednjem letu (naslednji tekst se v večini pokriva s tekstom Irene Špegel, ki je v nadaljevanju predstavila proračun v njegovih najbolj bistvenih potezah):

 

- Potem ko smo zaradi nepridobljenih služnosti dvakrat premaknili začetek vodovoda k Tomažu, je tudi to leto, že tretjič, trdno zapisan njegov začetek. Načrtujemo začetek gradnje odcepa Razgorce na vodovodu Male Dole. V postopku je tudi pridobivanje služnosti za dva vodovodna odcepa v zaselku Brdce, načrtovana pa je tudi povezava vodovoda Rakova steza z vodovodom Stražica. Načrtujemo tudi rekonstrukcijo vodovodnega omrežja naselij Bezenškovo Bukovje, Rove, Ilovca in Jankova ter obnovo cevovodov v Rakovi Stezi, Lipi in Belem Potoku. Večina omenjenih del so investicije naše Občine, ostalo pa izvaja naš javni upravljavec vodovodov, VO-KA Celje.

 

Na področju izgradnje fekalnih kanalizacij načrtujemo v tem letu velik premik. Poudarek je na začetku gradnje treh kanalizacijskih sistemov v Arclinu, in sicer so to kanalizacija Arclinska cesta, kanal 8 v Arclinu, Arclin severovzhod (spodnji Arclin) in odsek Pot v Lešje. Predvidevamo tudi nadaljevanje zbirnega fekalnega kanala Nova Cerkev v smeri proti Razdelju. Kasneje bo ta kanal zgrajen do Socke, zanj bomo začeli pripravljati dokumentacijo.

 

Potem ko imamo pripravljeno gradbeno dovoljenje za nadaljevanje glavnega kanala v Frankolovem, bomo nadaljevali tudi s pripravo dokumentacije za njegovo nadaljevanje, ko bodo za to na razpolago tudi sredstva.


V Vojniku bomo zgradili črpališče za sifonsko prečkanje Hudinje, potem ko se je začela stanovanjska gradnja na Štalnerjevem hribu; tako bomo zagotovili možnost priklopov.

 

Z rekonstrukcijo kanalizacije in vodovoda v Čufarjevi in delu Kašove ulice pa bo v celoti obnovljena tudi cesta.

 

-Seveda so predvidena tudi izdatna sredstva za vzdrževanje cest in druge infrastrukture.

 

Prizadevamo si pridobiti tudi državna sredstva za sanacijo plazu na cesti Socka-Trnovlje-Frankolovo.

  

Naša glavna naloga pa seveda ostaja dokončanje telovadnice pri Osnovni šoli Vojnik.

 

-V proračunu imamo tudi predvideno opremo in s tem dokončanje paviljona na Frankolovem in vežice v Črešnjicah.

 

- Na Frankolovem in v Novi Cerkvi bomo pomagali gasilcem pri gradnji stopnišč in sanitarij v prostorih gasilskih domov, v Vojniku pa bomo sofinancirali še zadnje večje orodno vozilo - cisterno, kar je še ostalo nerealizirano po planu GZ Vojnik - Dobrna. Cisterna bo služila za prevoze vode in bo seveda v pomoč pri intervencijah na našem območju. Financiranje smo predvideli za dve leti.

 

V proračunu so predvidena sredstva za sanacijo nekaterih stanovanj in seveda sredstva za investicijsko vzdrževanje šol, vrtcev in drugih objektov, ki so v občinski lasti.

 

- Vključujemo se tudi v projekt Društva Raznolikost podeželja, ki v letu 2013 začenja z izvajanjem projekta na temo lokalne oskrbe s hrano na območju občin Celje, Laško,Štore in Vojnik. Za potrošnike bodo v okviru projekta pripravljene zloženke in letaki z osnovnimi informacijami o pomenu uživanja lokalno pridelane hrane, prav tako pa bosta primerno opremljeni lokalni tržnici v Vojniku in Štorah.

 

V proračunu je predvidena tudi modernizacija ceste Lemberg–Vine, katero narekuje dotrajano obstoječe vozišče ter povečana turistična dejavnost na gradu Lemberg.

 

 

NISEM OMENIL VSEH DEL, SO PA ZAPISANA V SPREJETEM PRORAČUNU IN, DODATNE INFORMACIJE O NJIH PA JE MOGOČE DOBITI V OBČINSKI UPRAVI.

 

3.

V preteklem obdobju ste se na Občino mnogokrat obrnili v zvezi s parkiranjem. Zmotilo vas je premajhno števila parkirnih mest pri zdravstvenem domu in predrzno parkiranje pri pokopališču v Vojniku, kjer je celo cesta v Šmartno ob večjem pogrebu skoraj neprevozna. Žal se to dogaja kljub zadostnemu številu parkirnih mest v okolici cerkve, povečali pa smo jih tudi pri samem pokopališču. V prihodnosti bomo zato pri pokopališču povečali nadzor parkiranja. Bodite redoljubni, saj ni naš namen zaračunavati nepravilnega parkiranja.

 

 4.

Naslednja zadeva, zaradi katere so se ljudje pritoževali, je »mir ob nedeljah!« Na srečo se to pozimi skoraj ne dogaja, je pa povečan hrup zaradi košnje, žaganja drv, večjih zidarskih del, traktorskih poljedelskih opravil skoraj pravilo skozi leto. Predlagam, da zaradi spoštovanja drugih in ohranjanja dobrih sosedskih odnosov pomislite tudi na druge in podobna opravila, če je le mogoče, prestavite na delovne dneve. Včasih je dobro pomisliti tudi na praznik, ki ga nekdo bolj spoštuje, drugemu pa nič ne pomeni. Spoštovani občani, bodite strpni do soljudi. Ne želim si, da bi morali zaradi takih malenkosti klicati redarje in predvsem zaračunavati nepravilno ravnanje posameznikov.

-----------------

Kulturnega praznik in pustni karneval sta za nami. Vsaka prireditev po svoje odseva slovensko in tudi občinsko razpoloženje. Še posebno organizatorjem pustnega karnevala se iskreno zahvaljujem za njihov trud in prizadevanja, da tako dober karneval, kot je v Novi Cerkvi, še živi. 

 

 

Pa še to:

 

Moje premoženjsko stanje

 

Že večkrat sem želel v Ogledalu zaradi namigovanj in govoric napisati nekaj besed o mojem premoženjskem stanju, pa so mi nekateri sodelavci odsvetovali. Ker me je nek občan v družbi več ljudi direktno spodbudil k temu, sem se odločil, da to storim.

Stanovanjsko hišo, katero jo imava z ženo v lasti vsak do polovice, smo začeli graditi leta 1991, vselili pa smo se leta 1996. Župansko funkcijo sem nastopil leta 1994 in se maja naslednje leto zaposlil kot profesionalni župan. Za izgradnjo hiše sem najel tri dolgoročne kredite, zadnjega sem odplačal v preteklem letu. Vrednost hiše je bila uradno ocenjena na 155.000,00 eur za nekaj manj kot 200 m2 neto tlorisnih površin v dveh etažah.

Pred dobrima dvema letoma se je hči odločila, da hišo poveča; skupaj s partnerjem živita na istem naslovu. Najela sta večji dolgoročni in tudi dva srednjeročna kredita, in sicer v skupni višini 130.000,00 eur. Hišo je dogradilo gradbeno podjetje Gradia, ki z Občino ni imelo poslov. Nova uradno ocenjena vrednost hiše je 224.000,00 eur za okrog 215 m2neto površin v obeh etažah. Za dograditev hiše sva najela kredite tudi oba z ženo, in sicer v skupni vrednosti 15.000,00 eur. 

Za dograditev objekta sta hči in njen partner 9. 7. 2010 plačala 3974,98 eur  komunalnega prispevka, kljub temu da se nobeden od komunalnih priključkov ni povečal. Z deli sta tudi dejansko začela 11. 10.  2010, kar pomeni, da je bil prispevek plačan pred začetkom gradnje (očitki tudi glede plačila komunalnega prispevka).

Veliko del smo opravili sami ali s pomočjo prijateljev, da je bila gradnja cenejša, sicer pa hiša ni dokončana (stopnišče, balkonske ograje, okolica, druga oprema), kar načrtujemo v naslednjih letih. Razmejitev lastnine na nove lastnike je v postopku. 

O svojem premoženjskem stanju redno poročam Komisiji za preprečevanje korupcije in trdim, da se na mojem računu niso nikoli znašla nedovoljena nakazila, kar je trdil sogovornik, brez znanega razloga ali izvora.

Drugih nepremičnin ne posedujem, razen nekaj manjvrednih zemljišč, ki sem jih dobil v zapuščini po očetu in materi in ki po oceni davčne uprave skupaj ne dosegajo vrednosti 40.000,00 eur (na trgu pa so trenutno vredna še bistveno manj, saj jih ni mogoče prodati).

Drugih premičnih vrednosti nimam, prav tako ne denarja v tujini ali na računih. Nikomur tudi nisem posojal denarja.

                                                                                                          Beno Podergajs

 

    
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vojnik!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Ogledalo
Številka: 115
Izšla: 19.06.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Avgust 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
21.08.201 | Tečaji in delavnice
TEČAJI TENISA ZA OTROKE
22.08.2017 | Ostalo
Izdelam si broško
26.08.201 | Ostalo
Pohod od kleti do kleti
26.08.2017 | Družabni dogodki
Meddruštveno gasilsko tekmovanje v Socki
26.08.2017 | Ostalo
Vojniški glasbeni večer: Jazz duo
27.08.201 | Družabni dogodki
Poletni kramarski sejem
19.08.201 | Ostalo
Pohod Veliko Špičje in Dolina Triglavskih jezer
21.08.201 | Tečaji in delavnice
TEČAJI TENISA ZA OTROKE
22.08.2017 | Ostalo
Izdelam si broško
26.08.201 | Ostalo
Pohod od kleti do kleti
26.08.2017 | Družabni dogodki
Meddruštveno gasilsko tekmovanje v Socki

Bodite prvi pri oddaji mnenja.