Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

Prometni kotiček

Dobro je vedeti kako pravilno ravnati, ko doživite prometno nesrečo.

Spoštovane občanke in občani, ker me sprašujete kam in kako ravnati v primeru prometne nesreče, je dobro vedeti:

 

Zakonodaja sicer pravi, da ob nesreči, v kateri je poškodovana samo pločevina, ni treba obvestiti policistov in se lahko udeleženca sama dogovorita, kateri je kriv. Pogoj je, da eden od njiju prizna krivdo. V takem primeru oba izpolnita evropsko poročilo o prometni nesreči, in sicer vse rubrike, narišeta skico in se na koncu podpišeta pod to izpolnjeno poročilo, ko so vsi podatki pravilno zapisani. Evropsko poročilo je napisano v dveh izvodih, katerega prejmeta udeleženca vsak po en izvod.  

 

Priporočljivo je še, da krivec v evropsko poročilo pod rubriko »OPOMBE« napiše, da priznava krivdo. V svoji koloni evropskega poročila se izpolni vedno samo ena postavka, kadar pa postavke ni, se vpiše čitljivo pod opombo na isti strani stolpca. Povzročitelj mora izročiti  kupon  zavarovalne police; če le tega ima, pa mora podati podatke z zavarovalne police udeleženega vozila v nesreči (številko police, naslov zavarovalnice itd.) in poškodovani avtomobil je treba dostaviti do zavarovalnice, kjer ocenijo škodo. Do tu je vse lepo in prav.

 

Ker previdnost ni odveč, ker vse ni tako kot v pravljici?

Po izkušnjah prometnih policistov je včasih treba biti bolj previden, ker povzročitelj nesreče včasih utegne po svoje prirediti resnico. Poznano je nešteto primerov, ko je nekdo že priznal krivdo, vendar je naslednji dan, ko je (če je prišel) na zavarovalnico, vse to zanikal. V takem primeru je težko dokazati, kdo je  povzročil nesrečo in kdo je upravičen do zavarovalnine. Tudi če udeleženci nesreče naslednji dan pridejo do dežurnega policista in povedo resnično zgodbo, slednji ne more storiti drugega, kot da takšno izjavo zabeleži, vendar to ni edina nevarnost. Povzročitelj lahko kasneje, ko »žrtev« že odda odškodninski zahtevek, vloži enak zahtevek. Če ni dokazov, tudi na zavarovalnici ne vedo, kdo ima v tej zgodbi prav.

 

Najboljši porok je vselej policijski zapisnik. Če nekaj ni v redu in če ni niti policijskega zapisnika, se kaj hitro zgodi, da ostaneš brez odškodnine. Po mojem mnenju je policiste priporočljivo poklicati, če je povzročitelj vinjen in če nima vozniškega izpita in tudi ne veljavnih registrskih tablic ali celo ne zavarovalne police. V takem primeru je najbolje poklicati telefonsko številko 113, tudi v primeru ko se udeleženca ne moreta kateri izmed njiju je kriv.  Policiste je treba poklicati še, če je v nesreči udeležen avtomobil s tujimi registrskimi tablicami.

 

Ko so policisti obveščeni o prometni nesreči, morajo priti na kraj le-te in si ga ogledati, ne glede na to, ali sta se udeleženca nesreče medtem že dogovorila. Policiste lahko o nesreči obvesti tudi nekdo tretji, ki torej ni bil neposredno udeležen  v prometni nesreči, vendar morajo kljub temu obravnavati prometno nesrečo, piše v zakonu. Policisti fotografirajo kraj nesreče, poiščejo dejstva o dogodkih pred nesrečo in po njej in vse to vnesejo v zapisnik. Fotografije in zapisnik so kasneje med drugim pomoč sodniku za prekrške, ko je treba na sodišču razčistiti, kdo je dejansko kriv za prometno nesrečo.

 

Iz lastnih dolgoletnih izkušenj svetujem, da poškodbe soudeleženca in situacijo takoj po nesreči vedno tudi sami fotografirate, zato imejte v avtomobilu vedno fotoaparat, ker se vam takšno zavarovanje dokazov utegne zelo obrestovati in povedati želim, da policisti tudi  niso nezmotljivi ljudje. Namreč, policijski zapisnik je po navadi dolg kašnih 7 do 8 strani in se lahko nenamerno občasno prikrade kakšna napaka, zato ima vsak udeleženec nesreče pravico vpogledati v zapisnik. Vse različne zgodbe o nesreči  posameznikov pozneje preverja sodnik za prekrške.

Pomembno je vedeti, da zakon o pravilih cestnega prometa (skrajšano ZPrCP) govori o štirih kategorijah prometnih nesreč. V prvo sodijo prometne nesreče v katerih je bila zvita samo pločevina, v drugo sodijo prometne nesreče z lažjo telesno poškodbo, v tretjo so razvrščene nezgode težko telesno poškodbo in četrto nesreče s smrtnim izidom. Pri vsem tem je dobro vedeti, da se kot telesna poškodbe lahko šteje že bolečina, denimo v vratu in je ta podatek pomemben iz dveh razlogov. Zavarovalnice zahtevajo policijski zapisnik, če želimo uveljavljati zavarovalnino iz nezgodnega zavarovanja; policisti morajo obravnavati vse  nesreče druge, tretje in četrte kategorije.

 

Največ vprašanj se nanaša ali morajo policisti obravnavati tudi nezgode, v katerih je bilo udeleženo vozilo s kasko zavarovanjem? To je odvisno od pogojev, ki jih postavi zavarovalnica ob sklenitvi kasko zavarovanja in so po navadi napisani na zadnji strani kasko zavarovalne police.

 

Spoštovani bralci glasila Ogledala Občine Vojnik! To so skrajšani odgovori na odprta in ponavljajoča se vprašanja in vam želim srečno in varno vožnjo.

 

 

 

Jože Kocman, dipl. prom. inž.

SPV Občine Vojnik

 

Oglejte si tudi