Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Poskrbimo za varnost otrok v prometu

Nov prometni znak »šolska pot«, digitalizacija načrtov šolskih poti, nove smernice za šolske poti

Javna agencija RS za varnost prometa je letos izdala nove smernice za šolske poti in dodatno usposobila predstavnike občin, učitelje in policiste za urejanje šolskih poti in pripravo načrtov. V številnih občinah bodo prostovoljci varovali otroke v prvih šolskih dneh na najbolj izpostavljenih mestih, želimo pa si vzpostaviti tudi šolsko prometno službo na več OŠ. Za 20 osnovnih šol bo izvedena prenova načrtov šolskih poti, in z občinami, izbranimi na javnem pozivu, tudi digitalizacija načrtov šolskih poti na spletnem portalu in mobilni aplikaciji. V uporabo je 15 občin prejelo brezplačne prikazovalnike hitrosti »vi vozite«, vsi prvošolci pa bodo dobili knjižice Prvi koraki v svetu prometa. V sodelovanju s partnerji bo agencija organizirala še druge dejavnosti, tudi lutkovne predstave, z namenom izobraževanja o prometni varnosti. Letošnja novost pa je tudi nov prometni znak »šolska pot«, kar 30 triopanov. Šolska pot  bo AVP v sodelovanju z občinskimi SPV postavila v okolici šol.


V letu 2016 so slovenske ceste terjale že tri smrtne žrtve in 16 hudo poškodovanih med otroki do 15. leta starosti, med umrlimi sta bila dva predšolska otroka kot potnika ter en šolski kot kolesar v prometu. V povprečju v zadnjih letih v prometnih nesrečah sicer umrejo 3 otroci do 15. leta, pogosto kot potniki v vozilih in prav prometne nesreče so vodilni vzrok prezgodnje umrljivosti otrok in mlajših odraslih.

Javna agencija RS za varnost prometa zato v luči novega šolskega leta opozarja vse udeležence v prometu na še več pozornosti in dosledno upoštevanje prometnih predpisov.

Otroci promet doživljajo drugače. So manjši, ne vidijo preko parkiranih vozil in drugih ovir, imajo manjši vidni kot in manj opazijo. Do 10. leta še ne zmorejo samostojno sodelovati v prometu, pogosto preusmerjajo pozornost, pozabijo na pravila, pri hoji in teku še niso dovolj spretni, obvladovanje kolesa pa je bolj zahtevno. Težje ocenijo oddaljenosti in hitrosti vozil, smeri zvoka, zamenjujejo levo in desno ter se še ne zmorejo primerno odzivati v prometu.

Za več informacij priporočamo, da obiščete tudi spletne strani www.avp-rs.si ali portal SPV, www.avp-spv.si, kjer so dostopna tudi preventivna gradiva.

 

Priporočila staršem in drugim odraslim, da poskrbijo za varnost otrok:
1. mlajši otrok (do 7. leta starosti, pa tudi kasneje v zahtevnejših ali novih prometnih situacijah) potrebuje spremstvo odraslega;
2. prvošolci in drugošolci morajo imeti obvezno rumeno rutico in kresničko skozi celo šolsko leto;
3. otroci naj uporabljajo načrtovane šolske poti, s katerimi se seznanijo v šoli in v sodelovanju s starši;
4. otroka odrasli poučimo in vzgajamo, katera šolska pot je varnejša in kako ustrezno varno ravna;
5. otrok hodi po pločniku, ali ob levem robu cestišča, če ni pločnika, cesto prečka samo na označenem prehodu za pešce ali pri zeleni luči na semaforju ter vedno preveri (levo-desno-levo) ali je pot prosta;
6. starejši otroci naj poskrbijo za svojo vidnost ter upoštevanje prometnih predpisov ter naj ne uporabljajo mobilnih telefonov v prometu;
7. otroci morajo biti med vožnjo vedno pripeti z varnostnim pasom in glede na višino (do 150 cm) nameščeni v ustrezen otroški varnostni sedež;
8. na šolskem prevozu otroci sedijo vsak na svojem sedežu pripet z varnostnim pasom ter torbico na tleh poleg sebe;
9. na kolesu morajo imeti otroci obvezno kolesarsko čelado, saj bistro glavo varuje čelada;
10. otrokom smo s svojim ravnanjem zgled, zato poskrbimo, da smo vedno pripeti, strpni in skrbni do drugih udeležencev v prometu.


Mateja Markl





Oglejte si tudi