Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Občinskim Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu

V preteklem letu so reševalne službe opazile povečanje težav pri dostopu vozil na nujni vožnji na avtocesti zaradi nepravilnega razvrščanja vozil na smernih pasovih, zato smo na Javni agenciji RS za varnost prometa v sodelovanju z drugimi državnimi organi in institucijami pripravili posebno preventivno akcijo PRAVILNO RAZVRŠČANJE NA AVTOCESTAH. Cilj, h kateremu težimo, je povečanje stopnje osveščenosti udeležencev cestnega prometa o pravilnem razvrščanju v primeru nastanka zastoja na avtocesti in hitri cesti ter izboljšanje dostopnosti intervencijskih vozil v primeru prometne nesreče.

Preventivna akcija bo potekala od 17. do 31. januarja. Preventivni dogodek, s katerim želimo preko medijev opozoriti na problematiko, bo izveden kot enodnevna napovedana akcija v četrtek, 17. 1. 2013, v času med 8:00 in 12:00 v Centru varne vožnje na VRANSKEM. Prikazan bo način, kako se ob prometni nesreči na avtocesti ali hitri cesti hitro aktivirajo intervencijske službe, ki poskušajo čim hitreje ukrepati.  Pomembno je, da  se takrat pravilno razvrstimo in tako omogočimo intervencijskim službam neomejen dostop do kraja dogodka ter reševanja ponesrečencev. Gasilci, reševalci, policisti in izvajalci rednega vzdrževanja DARS bodo najhitreje in najlažje prispeli do prometne nesreče, če se bodo vozniki na levem prometnem pasu razvrstili skrajno levo do robne črte, vozniki na desnem prometnem pasu pa se morajo pomakniti na desno stran do robne črte, ne da bi zapeljali na odstavni pas, ki mora ostati prazen. Neudeleženi v prometni nesreči morajo med trajanjem zastoja ostati v vozilu in nato ravnati po navodilih intervencijskih služb. Paziti morajo tudi, da so ves čas v varnostni razdalji do vozila pred njimi. V praktičnem prikazu bomo izvedli prometno nezgodo in preventivno prikazali pravilno ravnanje ter način razvrščanja v primeru naleta vozil na avtocesti. Za ta prikaz bi želeli tudi VAŠO pomoč, in sicer da se s svojim vozilom udeležite te akcije. Zbor vseh udeležencev bo v četrtek, 17. januarja, ob 7:45 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. 

Avtoceste in hitre ceste so načrtovane z namenom zagotavljanja hitrejše in varnejše vožnje iz točke A v točko B. Zavedati se moramo, da so hitrosti ter ostali nevarni dejavniki na avtocestah rizični, zato imajo lahko drobne neumnosti zelo visoko ceno. To pa povečuje možnost nastanka prometnih nesreč, ki povzročajo zastoje v prometu. S tem želimo osveščati ljudi, da lahko za izboljšanje prometne varnosti naredijo največ prav sami vozniki, saj pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti v primeru prometne nesreče lahko reši življenje ponesrečenca, o katerem odločajo sekunde! V ta namen želimo podati različne napotke in nasvete za varno vožnjo, ki lahko v primeru nepredvidenih dogodkov pripomorejo k pravilnemu ravnanju in omogočanju interventnim vozilom dostop do kraja prometne nesreče ter čimprejšnjo pomoč poškodovanim. V ta namen poudarjamo, da je ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti nujno potrebno intervencijskim vozilom zagotoviti reševalni pas. Med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu mora biti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe, vlečna služba …). S tem rešujemo življenja! 

V kolikor se lahko akcije udeležite v četrtek, 17. januarja, ter sodelujete s svojim vozilom na demonstraciji za medije, vas prosimo, da se nam javite na naš e-mail: Barbara.Weber@avp-rs.si ali  Bojan.Oblak@avp-rs.si, ali nas pokličete na telefon: 01 400 88 70. Vaš odzive z veseljem pričakujemo do torka, 15. 1. 2013. 

Bojan Oblak 

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu 

Oglejte si tudi