Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
ČET.
12°C
3°C
Oceni objavo

Načrt razvoja Gasilske zveze Vojnik – Dobrna za obdobje od 2023 do 2028

Gasilska zveza Vojnik – Dobrna že od ustanovitve, torej od leta 1999, pripravlja načrt razvoja Gasilske zveze Vojnik – Dobrna za petletno obdobje. Tokrat smo podpisali že peti tovrsten dokument po vrsti, in sicer za obdobje od leta 2023 do leta 2028. V vsem tem obdobju nikoli nismo imeli težav z županoma glede realizacije vsebine načrta razvoja Gasilske zveze Vojnik – Dobrna. Vsakokratna župana obeh občin sta vedno prisluhnila našim načrtom in v okviru svojih zmožnosti skupaj z občinskima svetoma obeh občin v največji meri pripomogla k temu, da je Gasilska zveza Vojnik – Dobrna opremljena in usposobljena po minimalnih kriterijih, ki nam jih predpisuje zakonodaja.
Načrt je v osnovi dokument, ki nam izkazuje trenutno stanje naše gasilske zveze, tako v operativi kot v opremljenosti v celoti, hkrati pa pokaže mesta, kjer smo šibkejši in jih želimo v tem načrtu posebej predstaviti in finančno ovrednotiti.

V uvodnem delu je navedena vsa zakonodaja in kategorizacija društev, ki je temelj za opremljenost naših gasilskih društev. V nadaljevanju je ta dokument sestavljen iz treh sklopov. V prvem sklopu je podrobno opisan način izobraževanja, kjer predstavljamo naše operativno vodstvo in vse operativne gasilce, ki so vključeni v sistem usposabljanja različnih specialnosti. Drugi sklop namenjamo opremljenosti z osebno zaščitno opremo vseh naših operativnih gasilcev. V tem delu je predstavljena vsa trenutno veljavna osebna zaščitna oprema, v nadaljevanju pa dopolnjevanje te opreme do kriterijev, ki nam jih narekuje zakonodaja.

Tretji sklop so gasilska vozila, ki finančno najbolj obremenjujejo naša društva in tudi naše občine. Starost naših gasilskih vozil je pripeljala do tega, da moramo v tem petletnem obdobju načrtovati nakup kar štirih gasilskih vozil v naši gasilski zvezi. Gre za tri vozila v Občini Vojnik in eno vozilo v Občini Dobrna. Od tega kar dve vozili v občini Vojnik, tako imenovani GVC 3 in eno vozilo v občini Dobrna GVC 1. To predstavlja največji del financiranja za obe občini. Eno od navedenih gasilskih vozil v Občini Vojnik že kar krepko presega starost 36 let. Pri usklajevanju tega načrta je bilo aktivno vključeno poveljstvo v Gasilski zvezi Vojnik – Dobrna, ki se je na rednih sejah posebej posvetilo tej tematiki. Vse skupaj smo nato v razpravi predstavili še obema županoma in z uskladitvijo nekako prišli do dneva, ko smo lahko skupaj svečano podpisali namero o posodobitvi.

V imenu Gasilske Zveze Vojnik – Dobrna se še enkrat zahvaljujem vsem, ki so sodelovali pri tem projektu, še posebej obema županoma Branko Petretu in Martinu Breclu ter našim gasilskim društvom, ki z lastnimi sredstvi redno dopolnjujejo in pripomorejo k popolni opremljenosti.

Tekst: Ivan Jezernik

Foto: Stanislav Pečnik

Oglejte si tudi