Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Usposabljanje za uporabo defibrilatorja

PGD Vojnik razpolaga s samodejnim zunanjim defibrilatorjem (AED) – napravo, ki pomaga pri srčnem zastoju. Vodstvo društva se zaveda, da je pomembno in potrebno, da so člani društva usposobljeni za delo z njim, saj nikoli ne vemo, kdaj ga bomo primorani uporabiti.
V petek, 8. novembra 2019, smo medse povabili diplomantko in študenta Visoke zdravstvene šole Celje, ki sta izvedla usposabljanje iz temeljnih postopkov oživljanja (TPO) z uporabo AED. Nekateri naši člani so na novo pridobili znanje za delo z AED, drugi so ga osvežili in dopolnili. Predavateljica je teoretično predstavila delo in pomen AED v okviru TPO. Sledil pa je praktični prikaz TPO in delo z AED. Poudarek je bil tudi na nevarnosti, ki preti osebi, ki pomaga poškodovanemu oz. obolelemu. Pomembno je, da vemo, kje se AED nahajajo in kako so dostopni. Naš AED je na čelni strani gasilskega doma in je dostopen 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Rokovanje z AED je preprosto, aparat nas sam vodi in daje navodila, kaj moramo narediti. Le poslušati ga moramo in mu slediti. Vsekakor pa je treba, da v prvi vrsti poskrbimo za svojo varnost, kajti lahko se hitro zgodi, da bomo imeli namesto enega kar dva ponesrečenca. Naj povzamem besede predavateljice: tistemu, ki potrebuje pomoč, ne moremo narediti večje škode, kot če mu ne pomagamo. Naj nas strah ne ohromi. Zavedajmo se, da človeku ob zastoju srca lahko pomagamo. Pristopimo do njega in začnimo s TPO, če pa je v bližini AED, bo naše delo lažje in morda tudi uspešnejše. Statistika za Slovenijo pravi, da osebi s srčnim zastojem priskoči na pomoč le med 20 do 30 odstotkov laikov, v skandinavskih državah pa je ta delež kar 70-odstotni.

 

Na usposabljanje smo povabili tudi druga društva v KS Vojnik. Pridružili so se nam člani Društva Dobra volja, članice Društva podeželskih žena Meta, članica Turističnega društva Vojnik ter članica Taščic. Njihovega odziva smo bili veseli. Na koncu je bilo mnenje vseh, da je tako izobraževanje pomembno in potrebno, dostopno pa bi moralo biti čim večjemu krogu ljudi. Bolje je nekaj vedeti in tega ne uporabljati, kot biti v položaju, ko bi nam znanje koristilo, a ga nismo pridobili. 

 

Tekst: Martina Težak

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi