Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Nova preobleka grajskega parka dvorca Tabor

Od 31. avgusta lahko ob sobotah ob 16.30 spremljate serijo posebnih oddaj RTV Slovenija Na vrtu – V grajskem parku. Ustvarjalci oddaje so s pomočjo 12 amaterskih vrtnarjev, ki so se prijavili na izziv po principu resničnostnega šova, ter 6 mentorjev, vrhunskih slovenskih strokovnjakov, popolnoma preuredili prostrani park ob dvorcu Tabor v Višnji vasi pri Vojniku. Lastnik dvorca in parka Matjaž Založnik, mentorji in uredništvo oddaje so projekt snovali že slabo leto pred snemanjem. Zamisli so se iz meseca v mesec spreminjale, saj so morali med drugim ugoditi zahtevam Zavoda za varstvo kulturne dediščine Celje in priskrbeti veliko število sadik najrazličnejšega cvetja in zelišč. Park pa naj bi, kljub delitvi na 6 vrtov, deloval kot celota.
Tako je ekipa z mentorico Mojco Rehar Klančič zasadila vrt s starimi, dišečimi sortami vrtnic. Pri dr. Sabini Šegula so v 8 pravokotnih gred zasadili zelišča. Pri Maticu Severju so s trajnicami uredili grede ob razpotegnjenem grajskem sprehajališču. Dr. Trajče Nikoloski je s tekmovalkama v visoke grede zasadil zelenjavo, ekipa Sebastjana Liparja pa je kotiček za počitek gospode pred pogledi zakrila z okrasnimi travami. Rob parka pa si je Gorazd Mauer zamislil s pergolo, obdan z iglavci.

 

Kljub slabemu vremenu so sredi maja park le začeli urejati. Znanje mentorjev, timsko in trdo delo tekmovalcev ter gostoljubnost graščaka Matjaža so v le nekaj dneh park popolnoma preobrazili.

 

Različne grede si lahko tudi brezplačno ogledate. Morda se tako lažje odločite in glasujete za najljubšo; projekt je namreč tekmovalnega značaja. Ekipa, ki bo prejela največ glasov gledalcev, za nagrado prejme potovanje po parkih ob Jadranskem morju.

 

Oddaja ima velik pomen za občino Vojnik, saj bodo lahko domačini z njo prek ekranov v vsaki slovenski hiši in na spletu razširili svoj turistično-gospodarski potencial.

 

Vabljeni k ogledu serije 10 poučnih resničnostnih oddaj V grajskem parku. Od 31. avgusta do 2. novembra na TVS 1, ob sobotah ob 16. 30.

  

Tekst in foto: Ana-Marija Berk

Oglejte si tudi