Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

20 let obstoja Vinogradniško vinarskega društva Občine Vojnik

Vinogradniško vinarsko društvo Občine Vojnik je v preteklem letu obeležilo 20. obletnico obstoja društva. Istočasno je bilo društvo nagrajeno z bronastim vojniškim grbom kot priznanjem za delovanje na področju vinogradništva in vinarstva. Ob pogovoru s predsednikom Miranom Kovačem postane takoj jasno, da je njihov namen vpeljevanje strokovnosti in izjemna želja po razvoju na področju vinarstva in vinogradništva v naši občini.

Ideja za društvo se je porodila Francu Bezovšku in tako so leta 2003 ustanovili Vinogradniško vinarsko društvo Občine Vojnik. Predsednik je postal Mirko Krašovec, ki je dolgih 20 let vodil in usmerjal društvene dejavnosti in člane, sedaj pa uživa naziv zaslužnega častnega predsednika društva. Lani ga je na mestu predsednika zamenjal dolgoletni član društva Miran Kovač. Nekoč je bilo v društvo včlanjenih kar okoli 180 članov iz širše okolice občine in tudi iz drugih koncev, iz Celja, Šentjurja ter bližnje Dobrne.

Najpomembnejša naloga, ki si jo je zadalo društvo, je bilo izobraževanje in strokovno usposabljanje vinogradnikov. Vložen trud se je izplačal s pridelavo zdravega grozdja in dvigom kakovosti pridelanega vina. Svojim članom so omogočili izobraževanja na področju vinogradništva, kot so zimski rez vinske trte, zelena dela v vinogradu, izobraževanja o fitofarmacevtskih sredstvih ter priprava na trgatev. Hkrati pa so svojo skrb usmerili tudi na vinarsko področje, saj že od vsega začetka organizirajo delovne pokušine mladega vina. Vse zgoraj omenjeno vsako leto preverijo na ocenjevanju vin. Od leta 2009 imajo v okviru društva tudi sekcijo salamarjev, ki poskrbi za ocenjevanje salam. Ocenjevanje vina in salam je velikega pomena za društvo, saj s tem spodbujajo in dvigujejo kakovost pridelanega vina in salam. Vsako leto na osrednji prireditvi Praznik vina, salam in kruha podelijo priznanja nagrajenim vinom in salamam, podelijo naziv šampiona redne trgatve ter razglasijo vinarja in salamarja leta. Na prireditvi so razstavljene vse salame in kruh vinogradnic, možno pa je tudi poskusiti vsa ocenjena vina, salame in domači kruh ter društveni ponos, vino Vojničan.

Leta 2005 so pri občinski stavbi posadili potomko najstarejše vinske trte iz Lenta, ki vsako leto obrodi veliko količino grozdja. Ker je društvo izjemno prispevalo k ugledu naše občine, imamo v Občini Vojnik kar tri potomke najstarejše vinske trte. Leta 2009 so začeli izdelovati društveno vino Vojničan. Prvo zbiranje grozdja za vino Vojničan je bilo ob svečani trgatvi potomke in ob odprtju društvene kleti. Leta 2015 so prvič predstavili penino potomke najstarejše trte, ki je res edinstvena. Gospod Miran je tudi uradni kletar vina Vojničan. Ponosno se lahko pohvalijo s širokim vinarskim znanjem, saj že leta sodelujejo na prerezu letnika vinorodne dežele Podravje in marsikatero njihovo vino se lahko pohvali z vrhunskimi dosežki in priznanji. Društvo je tudi dolgoletni pokrovitelj projekta Vinske kraljice. Nikakor ne smemo pozabiti na izvedbo tradicionalnega Martinovanja in vsakoletni blagoslov vina na praznik sv. Janeza. Za svoje člane pa seveda prirejajo tako strokovne kot tudi družabne ekskurzije doma in na tujem.

V 20 letih delovanja tako aktivnega društva se nabere veliko spominov in tudi dosežkov, ki so v ponos članom ter lokalni skupnosti. Njihovo zavedanje, da znanje pripelje rezultate, je izjemnega pomena, saj jih je vodilo k uspehu. Verjamem, da bodo še naprej delali dobro in uspešno sledili svojemu poslanstvu.

Tekst: Patricija Ojsteršek

Foto Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi