Tako lepo in po vseh napotkih stroke obdelanega vinograda (zagotovo več kot ljubiteljsko), kot ga ima Miran Kovač na Dednem Vrhu, že dolgo nismo videli ali pa sploh ne, je složno ugotovil »cvet« vinogradniške stroke. Predavali sta namreč Simona Hauptman in Iris Škerbot iz Kmetijsko gozdarskega zavoda (Maribor in Celje) in drugi predstavniki. Toliko eminentnih strokovnjakov naenkrat društvo še ni imelo v gosteh. So pa to sami stari znanci, upamo si zapisati – prijatelji. Z njimi je nedvoumno povezana rast in uspehi društva.
Simona Hauptman, vodja pospeševalne službe KGZ Maribor, je iz svojega bogatega repertoarja znanja natresla kopico nasvetov in sugestij o delu v vinogradu in kleti. Večkrat je pohvalila delo društva ter nagovarjala in spodbujala vinogradnike k cilju čim večje kakovosti vina. Iris Škerbot iz KGZ Celje je še posebej opozarjala na nujnost zatiranja ameriškega škržatka – na zaščito pred boleznijo trsne rumenice. Obe pa sta ugotavljali, da v tem vinogradu ne moreta pokazati ne bolezni ne napak pri vzgoji trte, saj je vse brezhibno. Obiskovalci so bili še posebej navdušeni nad novim nasadom trte – sorte traminec. Vse sadike, posajene letos aprila, so zrasle krepko čez dva metra.
Miran Kovač verjetno načrtuje za novo sorto v razmeroma majhnem kompleksu na lepi, a strmi južni legi še eno medaljo. Pridružila se bo številnim diplomam, brentačem, priznanjem za prvaka ocenjevanja ipd. Med njimi izstopata priznanji Miranu in Hedviki Kovač, ki ju je podelila KS Vojnik, ob njima pa je še diploma društva častni članici Hedviki.
O vrhunsko tehnološko opremljeni kleti in o vinih, ki jih je gospodar in vinar leta (najbolje ocenjeni trije vzorci rednih trgatev) ponudil ob tej priliki, pa kdaj drugič. Takrat bomo lahko predstavili nov velik dosežek mladega vinogradnika, penino.
Obiskovalci so se okrepčani s toplo malico in vrhunskim vinom proti večeru, ko je vročina popustila, z lepimi vtisi vračali v dolino. Ugotavljali so, da urejen vinograd in klet (oz. celoten ambient, obdan z lepim cvetjem) Miranu in Hedviki ne pomenita samo fizičnega napora, da o denarnem vložku ne razmišljamo, ampak veliko več. Vse to rada pokažeta svojim prijateljem. Poleg zahvale jima želijo še veliko užitka ob obdelavi vinograda in predelavi grozdja, predvsem pa krepkega zdravja.
Pij malo, pij dobro!
Pavle Leskovar
Foto: Miran Kovač




