Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
10°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

Moški pevski zbor Prosvetnega društva Anton Bezenšek

V soboto, 27. maja, smo pevci moškega pevskega zbora Prosvetnega društva Anton Bezenšek s Frankolovega praznovali 50-letnico delovanja. Jubilej smo v okviru krajevnega praznika obeležili s slavnostnim koncertom v večnamenski dvorani na Frankolovem.

Kot je v uvodu o zgodovini zbora povedala Janja Srebot Vdovič, ki je povezovala program, tradicija zborovskega petja, kot je razvidno iz arhivskih zapisov in fotografij, sega pravzaprav že veliko pred uradno ustanovitev moškega pevskega zbora, vsaj na začetek prejšnjega stoletja. Moški zbor je bil samo nadgradnja, ko se je s prihodom prof. Marjana Lebiča v okviru Prosvetnega društva na Frankolovem začelo pravo zborovsko petje. Še danes (tako je že vse od leta 1973) v zboru prepevajo štirje pevci. Danes je zbor tudi pomlajen, na kar smo izredno ponosni, zborovodja pa je zadnjih 10 let Matevž Pušnik, ki s svojo mladostno zagnanostjo daje zboru posebno energijo, kar smo pevci pod njegovim vodenjem dokazali tudi v sobotnem večeru.

Ob jubileju so bila podeljena Gallusova priznanja, ki so jih za večletno petje prejeli trije pevci, zbor pa je za 50 let delovanja prejel tudi posebno priznanje Javnega sklada kulturnih dejavnosti. Posebno pozornost je zboru namenil župan občine Vojnik Branko Petre, ki je pevcem v imenu občine izročil posebno zahvalo, vsak od pevcev pa je ob tem prejel še steklenico protokolarnega vojniškega vina »za prijatelje«. Seveda so pevci prejeli tudi slavnostno torto, s katero so se skupaj z obiskovalci posladkali po prireditvi.

Pevcem pa je bila najlepše darilo polna večnamenska dvorana, v kateri so obiskovalci z navdušenjem spremljali program, ki so ga skupaj z zborovodjem pripravili za slavnostni večer. Obsegal je predvsem skladbe slovenskih skladateljev. Za popestritev programa sta poskrbela še odlična domača harmonikarja Jakob Tojnko in Mohor Jevšenak. Mohor je tudi član našega zbora. Ob koncu so se pevcem na odru pridružili vsi pevci, ki so kdaj prepevali v zboru in skupaj smo odpeli pesem Slovenec sem. Večer je bil res poln čustev ob jubileju in obenem  poslastica za ljubitelje zborovske glasbe. Zbor je ob 50-letnici delovanja izdal tudi praznični bilten, v katerem je v besedah in fotografijah opisana dejavnost zbora ter vsi njegovi uspehi in gostovanja, od uradnih začetkov leta 1973 pa vse do danes.

Dogajanje se je po uradnem delu preselilo v sosednje gostišče, kjer smo pevci skupaj z obiskovalci in nekdanjimi člani zbora še dolgo v noč prepevali in obujali spomine na leta, ki smo jih skupaj preživeli in soustvarjali zgodovino našega pevskega zbora.

Tekst: Elči Gregorc

Foto: Jan Gregorc

 

Oglejte si tudi