Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Povzetek poletne seje in dela KS Vojnik

Po daljšem času smo se v četrtek, 12. avgusta, kljub dopustom dobili na 13. seji Sveta KS Vojnik. Čeprav je korona v poletnih mesecih malo pojenjala, še vedno nismo mogli izvesti prireditev ob krajevnem prazniku, ki ga KS Vojnik praznujemo vsako leto 20. junija. Krajevni praznik obeležujemo kot spomin na peščico domačinov, ki so se odločili upreti se okupatorju, kar so sklenili 22. junija 1941 na takratni domačiji pri Olčjek.
V Ogledalu 133 je bil objavljen razpis za predloge za podelitev priznanj Občine Vojnik v letu 2021, ki jih je bilo potrebno posredovati do 13. avgusta 2021.  Seja je bila sklicana z namenom, da pregledamo predloge za podelitev priznanj, ki so jih posredovali predstavniki društev, organizacij in posamezniki. Do seje je prispelo 74 predlogov za občinske nagrajence  za  deset  oseb in organizacij. Predlagani so bili: Olga Kovač, ravnateljica OŠ Vojnik v odhodu v pokoj, Vrtec Danijelov levček Vojnik, Zdenko Vrenko, Mešani cerkveni pevski zbor župnije sv. Jerneja Vojnik, Petra Teržan, Tomaž Pekovšek, Milena (Ljudmila) Založnik, Raid Wahibi, dr. dentalne medicine, Antonija Špes in predsednik LD Vojnik, Branko Jelen. Na KS Vojnik smo pripravili svoj predlog in ga posredovali Občini Vojnik. Kako pomembni so ljudje, ki jim je mar za druge in ki ne gledajo na uro, ko je potrebno pomagati posamezniku, se je pokazalo med epidemijo.

Neprecenljiva je pomoč ekipe dvaindvajsetih prostovoljcev CZ Vojnik, ki je na različnih krajih pomagala med epidemijo (od 19. oktobra 2020 do 15. junija 2021, ko je bil razglašen konec epidemije).  Nekateri so opravili tudi več kot 700 delovnih ur pomoči v Zdravstvenem domu, v hali Golovec, po šolah in vrtcih. Brez njih bi bilo zdravstveno osebje še bolj obremenjeno, ljudje, ki so iskali zdravniško pomoč, pa bi prišli na cepljenje ali testiranje še bolj izgubljeni. Vsi bodo prejeli posebne zahvale, ker si jih nedvomno zaslužijo. 

Seveda je nemogoče obiti probleme, ki se kažejo na terenu in na katere nas opozarjajo člani Sveta KS. V letošnjem poletju je bilo nekaj zelo močnih neviht in nalivov, pri katerih nastane velika količina vode, ki odnaša material z makadamskih cest ter razdira bankine ob asfaltnih cestah, zato člani predlagajo, da se na vseh cestah, kjer je to mogoče, dogradijo oz. doasfaltirajo mulde, ki v veliki meri preprečijo odnašanje materiala. Zamašeni jarki, raztrgane bankine in makadamske ceste, odnašanje materiala ... vse to je stalnica, ki se ji posvečamo še posebej v poletnem času.

Člani sveta so izpostavili še eno problematiko, to je zaprta pot, ki so jo krajani uporabljali desetletja. Jelka Gregorc je pojasnila, da ljudje lahko hodijo po tisti poti, ki je javno dobro, ne pa po lastniških parcelah. Če ni vpisane služnosti, se je treba dogovoriti z lastnikom zemljišča, ki pa uporabo poti dovoli ali pa ne. Nikogar ne moremo prisiliti, da bi prehod dovolil, če to ni v njegovem interesu. Skupno rešitev bo potrebno poiskati z lastniki zemljišč.

Opozorili so tudi na potek prednostne ceste pri Lečniku v Vojniku, ki ni označen. Potreba je bila posredovana Boštjanu Švabu, ki je postopek že sprožil. Pohvalili so ureditev pločnika in ograje s stebrički od pokopališča ob Cesti v Šmartno proti Gmajni, zanimalo pa jih je, zakaj je sedaj ograja tako visoka in zakaj ni spodaj ob cestišču nameščenega varnostnega kovinskega traku. Opozorili so tudi na zelo ozke ulice v naseljih, kjer ni prostora za pločnike. V teh naseljih so mlade družine, ki imajo otroke, nekateri vozniki pa vozijo zelo hitro in tako ogrožajo pešce. Predlagajo, da se na to opozori, ko se izdelujejo novi OPPN-ji. Zanimalo jih je tudi, kako daleč smo z odpisom cest za kolesarsko stezo ter katere ceste so sedaj pripravljene na asfaltno prevleko. Glede odpisa cest je predsednica povedala, da ji je župan zagotovil, da aktivnosti potekajo ves čas in je pridobljenih večino soglasij. Izgradnja bo financirana iz državnega proračuna in ne iz občinskega.

V gradnji sta dva mostova. Most Pezdevšek in most Kapla. Odobrena so sredstva za sanacijo plazu Jošt. V jesenskem času je načrtovana rekonstrukcija Ceste Arclin - Fegy, krpanje javnih poti in asfaltiranje nekaj odsekov. V Vojniku na Cesti talcev je v delu izgradnja kanalizacije. V pripravi pa so tudi načrti za rekonstrukcijo Petelinškove ulice.

Tekst: Lidija Eler Jazbinšek

Foto: Lea Sreš 

Oglejte si tudi